28.02.2023

Bella Casa е дестинација во Македонија која задолжително треба да ја посетите

Bella Casa е дестинација во Македонија која задолжително треба да ја посетите

Ако има дестинација која тимот на Кајак.мк ви ја препорачува да ја посетите во месец април и месец мај, тогаш тоа е селото Црвена Вода кое се наоѓа на околу еден час возење од Охрид и на 1250 метри надморска височина.

Причина поради која треба да го посетите селото е Bella Casa за која дестинација или (етно село) велиме дека ќе ви го исполни денот со доста акивности во природа и ќе ви овозможи да дегустирате вкусна домашна и традиционална храна.


Тимот на Кајак.мк разговараше со Васко, кој заедно со Кате градат еден уникатен свет кој има цел да ја сведочи реалната убавина на Македонија, нашиот мелос, храна и недопрена природа.

Денеска, Bella Casa располага со неколку сместувачки единици, односно има капацитет од 3 студиа, кои две студиа се со брачен кревет и еден единечен кревет, а третото студио располага со 4 единечни кревети. Според нашата математика, во Bella Casa можете да престојувате со цело друштво од 10 лица или со сета ваша фамилија.


Родители не размислувајте дали да ги прошетате вашите деца во природа. Тоа има ефект во одвикнувањето од социјалните мрежи! Во Bella Casa покрај одличната можност за прошетка во природа, искористување на патеките за пешачење, можете да ја посетите и фармата на убаво одгледани коњи, кокошки, кози и јариња кои се во склоп на самиот туристички комплекс.


За трагачите по гастро искуствата, Васко вели дека овде може да се најдат многу вкусни традиционални специјалитети кои ги подготвува искусен шеф на кујна. Домашната храна која се почесто недостасува на трпезите можете да се најде овде. Почнувајќи од локално ѓомлезе, питулици, како и главни јадења кои се специјалитети од јарешко, јагнешко, срнечко и свинско диво месо, а сето ова парирано со домашна ракија или домашно вино.


Дестинацијата е идеална во текот на цела година. Преку зимскиот период честопати се случува да има снежна покривка, додека пак преку летниот период гостите уживаат свежи и ниски температури. Кога во котлините владеат пеколни температури, овде може да се ужива со најмалку 10 степени.


Bella Casa од денеска е дел од нашата база на гастрономија преку која можете да резервирате престој во ресторанот, а исто така Bella Casa е дел од нашата база на приватни сместувања преку која можете да резервирате ноќевање во Црвена Вода.

За ресторанот кликнете ОВДЕ, а за сместувањето кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.