15.06.2022

Дали сте го посетиле Bastion Eco Village?ge

Дали сте го посетиле Bastion Eco Village?ge

Возејќи кон селото Калиште, на четири километри од главниот автопат Тетово- Гостивар, одлучивме да направиме една попатна пауза на една нова гастрономска дестинација која од денеска е дел од базата на Кајак.мк, а која мора да биде задолжителна обврска за посета во текот на летната сезона.


Прекрасно место, прекрасна природа, прекрасен поглед и прекрасни луѓе кои работат со „Бастионот на Раманови“.


Оние кои честопати возат кон селото Неготино, веќе се добро запознаени со историјата и приказната на овој уникатен угостителски објект со кој раководи господинот Хесат Алиу.


Хесат ни ја раскажа приказната за настанокот на ресторанот, за историјата каменот со кој е изграден и за духот кој со години наназад се јакне од напорниот труд и љубовта која Хесат и својата фамилија ја вложуваат овде.


Повеќе од 20 години макотрпна работа за изградба на патот, секој столб и кровот на локалот, за во 2020-та година, објектот да започне формално да работи.


Успеале да ја пребродат пандемијата, да се соочат со затворени граници, рестрикции и ограничено движење, денеска Хесат вели дека „Бастионот“ започнува да ги живее убавите денови, а се надева дека ваквата тенденција ќе продолжи да расте.


Пред да биде формално отворен ресторанот, Хесат оддржувале гостински апартман на ова локација. Често знаеле да се соберат на локацијата и да организираат излети во природа. Тој се сеќава на првата група странски туристи кои им пристигнала во 2017-та година, а кои престојувале во нивниот апартман. Од тогаш до денеска, тие биле домаќини на гости од Бугарија, Чешка, Естонија и ред други земји. Според него, гостите биле знак дека ова излетничко место има голем потенцијал во промоција и развој на руралниот туризам.


Имено, неговата фамилија има повеќе оф 50 години работно искуство во индустријата на туризмот во Република Хрватска, кое искуство одлучиле да го пресликат во Македонија.



Името „Бастионот на Раманови“ доаѓа од дедото на Хесат, приказна која вреди да се слушне ла лице место. Денеска објектот го разубавува прекрасен камен двор и главен ан кои имаат доста уникатна архитектура. Изграден од камен од локалната средина, ултра модерен дизајн со задржани традиционални елементи кои му го дават шмекот на објектот кој е поставен на 700 метри надморска височина, каде како јаготка на шлагот е воздухот за кој Хесат вели дека е многу здрав и лековит.


За нашите патувачи кои ќе се одлучат да го посетат овој угостителски објект, треба да ги пробат специјалитетите како: Ладните и топли предјадења сочинети од локални ингредиенти како што се Шарки пикантен кашкавал од Ново Село и обичен кашкавал со Тартуфи. Исто така „фатална“ комбинација е телешкото месо од околните места со Тартуфо.

 Кога ќе стигнете овде ќе се уверите дека странските туристи коментираат дека местото е вистинска швајцарска бајна на Шарпланина. Доколку сакате информации и контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Kiril Utevski

    02.08.2022 14:41

    Se e super ama nitu ima meni na Makedonski nitu personalot znae ubavo makedonski... Edvaj se razbravme... Sepak prekrasno mesto i dobra hrana i usluga..

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.