29.11.2021

Посетете го село Ореше: Идеална област за активен одмор

Додека на високите предели од Македонија си вее снег, на пониските предели низ државата се уште имаме можност за активно пешачење низ есенската идила.

Дестинација која тимот на Кајак.мк ви ја препорачува, а која ќе ви помогне да заборавите на есенскиот стрес, а воедно да ги наполните батериите е село Ореше. За ова село ни раскажува нашиот Марко Џамбазоски, чии патувачки приказни честопати знаат да бидат вистинскиот водич за активен викенд, а кој преферираме да го следиме на неговиот инста профил @markodzambazoski


Марко: Селото Ореше е крајната точка до која нѐ одведе асфалтираниот пат во областа Азот. Веднаш по пристигнувањето, здогледавме една голема група на луѓе, пред една стара куќа, собрани околу казанот во кој се вареше ракија. Забележаа дека сме посетители, а не нивни соселани кои доцнат на оваа нивна свеченост, па веднаш ни пристапија и поразговараа со нас. И како што е редот, нѐ упатија кон сѐ што треба да видиме во нивното село, а секако, не изостана и Орешкиот водопад, по кој всушност и бевме тргнати. Уште од самиот почеток на патеката која води до него царуваат есенската идила и живописната природа, кои му даваат посебен шарм на пешачењето, а едно од најубавите чувства е кога за првпат ќе го наслушаш звукот на водопадот и кога природата ќе те почести со една ваква прекрасна глетка. 


За оние кои се уште немаат слушнато за Ореше, еве неколку општи информации за него:

Ова село се наоѓа во централниот дел на Р. Македонија, поточно во Оштина Чашка. Надморската височина на селото е 850 метри благодарение на напланината Даутица. Ова село е населено од мијачки родови кои кон крајот на XVII и почетокот на VXIII дошле од мијачките села од Западна Македонија.


Она кое го прави ова село да биде уникатно е архитектурата и секако добрата географска местоположба која изобилува со голем број природни ресурси и претставува идеална дестинација за љубителите на активниот туризам.

Доколку се одлучите да го посетите ова село, имајте предвид дека овде се наоѓаат црквите Св. Богородитца и Св. Петка, а високо во планината се наоѓа манастирскиот комплекс Св. Ѓорѓија.

Следејќи го течението на Орешка река ќе стигнете до местото наречено Ѓаолова воденица каде преку патеката која е заробена во густа шума ќе стигнете до прекрасниот водопад кој со својата бучност предизвикува восхит. 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Сместување во облаците: Посетете го „Старо Село“

Но нашите наслови соодвестуваат со сместувањата, бидејќи навистина можете да го доловите тоа чувство кое сакаме да ви го потенцираме.

Организираме еднодневни диви тим билдинг патувања до островот „Голем Град“

Кајак.мк гради еден поинаков свет, во кој секој заслужува да биде среќен и свет во кој конечно ќе им се даде предност на оние кои досега не биле забележани на туристичката мапа во Македонија.

Модерни апартмани во Маврови Анови достапни за резервации

За оние кои преку лето не може да поднесат топли ноќи, тимот на Кајак ве потсетува дека има изградено база со еден куп планински сместувања во кои можете да побегнете и да се засолните се до завршувањето на топлотниот бран.

Живка Ѓурчиновска, жена земјоделка која не им се плаши на предизвиците

Живка вели дека промените и ризиците најчесто ги презема без страв и двоумење. Така се родила и приказната со насадите од лешници по кои е препознатлива во селото и околината.

Во македонско село има ранч со базен кој мора задолжително да го посетите

Сигурно многумина од вас се уште не слушнале дека во село Оморани е отворен простран нов ранч кој располага со три базени, огромна површина парк со животни и прекрасна околина во која можете да пешачете.

Одличен тим билдинг на три преставништва од Македонија, Албанија и Косово

Покрај традиционалниот ручек кој имавме можност да го дегустираме во селото, групата имаше прилика да ја реализира турата „Мазатар Бајрак“ со 4x4 џипови се до највисоката точка од каде се гледаат двете прекрасни Охридско и Преспанско езеро.