24.08.2021

Македонија има своја рајска долина која вреди да ја посетите

Македонија има своја рајска долина која вреди да ја посетите

Гастрономското патување на Кајак.мк низ Македонија продолжува во регионот на Охрид. Охридскиот регион не е само езеро и историја. Регионот може да се пофали со недопрена природа, здрава и вкусна храна и уникатни приказни на локални херои кои својот живот го посветиле градејќи нешто автентично на природата.


Она со кое денеска ќе ве запознаеме е дел од нашата листа на дестинации за еко тим-билдинг патувања кои започнавме да ги организираме, а кои патувања вреди да им ги понуди секоја компанија на своите вработени. За оние кои се уште не аплицирале за тим-билдинг патување, тоа може да го сторат со еден клик ОВДЕ.


На само 15 километри од патниот правец од Охрид кон Ресен и на 3 километри пред селото Куратица се наоѓа рибниот ресторан „Рајска Долина“. Тимот на Кајак.мк разговараше со Зоран и Тони. Двајца страсни рибари, кои љубовта кон спортот ги поттикнала да отворат свој рибарник изграден од лесни и природни материјали кои ќе се вклопат со природата.


Рибниот ресторан работи седум години по ред и исклучиво во летниот период. Сезоната им започнува до месец мај и трае се до октомври пред да започнат обилните врнежи и студот.

Зоран вели дека големата желба кон рибите и риболовот ги поттикнала да отпочат свој бизнис преку кој ќе одгледуваат риба, а подоцна и ќе ја продаваат во свој ресторан. Пред цели 10 години започнале со градење на рибникот, а летниот ресторан го изградиле две години подоцна.


Местото на кое е изграден рибникот е погоден за чување риба. Чиста вода од самите извори кои се во непосредна близина и недопрената природа се причината поради која стекнуваат редовни гости.

Тие велат дека најголеми комплименти добиваат од странските туристи кои ретко искусиле таква природа и кои го искористуваат денот да уживаат покрај течението на реката.


Од месо се служи исклучиво риба и тоа Охридска пастрмка, речна пастрмка и крап. Поради тоа што самиот рибник се наоѓа на река која е на охридско сливно подрачке, законски е забрането одгледување на друга риба.

Доколку гостите имаат желба може сами да уловат риба, особено на рибникот/езерото за крап кој преставува вистинска атракција.


Порај рибата, се служат и стандардните самати и овчото сирење од селото Плаќе.

За рибниците и рибите потребна е грижа во текот на цела година. Одвојување на големите од малите риби, хранење, чистење и оддржување, вели Зоран. Но додава дека покрај рибите редовни другари им се и патките, кокошките и зајаците кои ја уживаат природата и бенефитите од местото.


Рибникот „Рајска долина“ може да го најдете во нашата нова база „Гастрономија“ каде ќе најдете локација и директен контакт од домаќините. Повеќе инфо со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Јасмина Цветковска

    16.08.2022 13:56

    Се пофално.. Убаво уредено, одлична услуга, предобра храна.. Секој кој може треба да појде..

  • Igor stefkovski

    15.08.2022 06:37

    Neli oh pastrmka ja zabranija so zakon?

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.