25.02.2022

Престојувајте на фарма: Опколени со кози и градина со разни градинарски култури

Престојувајте на фарма: Опколени со кози и градина со разни градинарски култури

Природа, шума, неколку викенд куќи, патеки за прошетки, летниковец, градинарски култури, домашни животни -куче, мачки, кози... се само дел од причините кои треба да ве поттикнат да престојувате во „Хостел Твин“, ни набројува домаќинот Тихомир.


Вгнездено во ридовите на малото село Орешани, ова сместување ќе ве врати назад низ времето и преку примери ќе Ве запознае со начинот на кој живеат луѓето во руралните средини. Домаќинот Тихо кој ги отвори вратите на „Твин“ за Кајак вели дека овој објект бил фарма за печурки, денес е претворена во шармантна рустикална куќа за гости.


Околината е прекрасна за прошетка, особено во пролетните и летни денови кога се е зелено и расцветено. Сместувањето нуди прекрасен поглед од дрвениот балкон каде може да го пиете кафето подготвено од домаќинот или пак можете да уживате со чаша свеж и ладен козји јогурт.


Она што го прави уникатно ова сместување е фактот дека истото е „pet-friendly“. Самиот домаќин одгледува разни животни во околината. Чува и одгледува кози, со чие млеко подготвува вкусни здрави појадоци кои можете да си ги дозволите по симболична цена.


Градината која е пре самиот објект е идеална да ги прошетате вашите деца и да ги запознаете со градинарската култура, бидејќи можеби тоа ќе им биде причината да се одлучат да го напуштат градот и да се преселат на село.


Во непосредна близина на сместувањето има термална бања, а на 4 километри е археолошкиот локалитет „Таор“. Доколку сакате повеќе информации за сместувањето, фотографии и контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.