14.02.2024

Горан го промовира Делчево како нова винска дестинација

Горан го промовира Делчево како нова винска дестинација

Кога зборуваме за винарии, најчесто се асоцираме на Тиквешкиот регион, кој е доста познат по своите плодни почви, сорти на грозје и локални производители. Но, дали сте слушнале за љубителите на винарството во регионот на Делчево?
До самата река Брегалница, Горан Арсов со гордост ни ја претставува својата винарија. Како нов производител, раскажува за своите почетоци.


Освен љубовта кон виното, искуството го стекнува од книги и учебници од автори со врвно винско искуство и со тоа ни докажува дека секој сон може да стане реалност. Одработените над 300 ферментации на разни видови овошје покрај грозјето, како малини, капини, јагоди, банани, портокали, дињи и друго што укажува на сериозно винарско искуство. Горан ферментира и материјали кои не се овошје, како медот, добивајќи медовина (т.н вино од мед).


Кога стекнува доволно искуство за квалитетно работење со ферментација и контролирање на нејзиниот процес, прави серизона инвестиција со купување на опрема и дваесетина тони грозје за бербата 2023. "Во оваа берба се одлучуваме да се концентрираме на помал број вина со што знаењето, работата и енергијата ќе бидат концентрирани на помал број производи, очекувајќи поголем квалитет и помалку трошоци". - ни раскажува Горан.


Во берба 2023, винарија Арсов има две вина, околу 2000 шишиња Темјаника под името Темјаника Прима од тиквешкото виногорје и околу 8000 шишиња вранец под името Скротен Вранец направен од грозје од тиквешкото и светиниколското виногорје. Скротен Вранец доби златна плакета од натпреварот на млади вина во Неготино. Темјаника Прима засега нема добиено награди, но според многумина има сериозен квалитет.


Уникатна можност да ги погледнете и пробате овие вина од нашата бакалница со еден клик ОВДЕ.

На Горан му благодариме споделување на ова прекрасно искуство за тимот на Кајак.мк

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.