14.02.2024
Горан го промовира Делчево како нова винска дестинација
Горан го промовира Делчево како нова винска дестинација
Кога зборуваме за винарии, најчесто се асоцираме на
Тиквешкиот регион, кој е доста познат по своите плодни почви, сорти на грозје и
локални производители. Но, дали сте слушнале за љубителите на винарството во
регионот на Делчево?
До самата река Брегалница, Горан Арсов со гордост ни ја претставува својата
винарија. Како нов производител, раскажува за своите почетоци.
Освен љубовта
кон виното, искуството го стекнува од книги и учебници од автори со врвно
винско искуство и со тоа ни докажува дека секој сон може да стане реалност. Одработените над 300 ферментации на разни видови овошје покрај грозјето, како малини, капини, јагоди, банани, портокали, дињи и друго што укажува на сериозно винарско искуство. Горан ферментира и материјали кои не се
овошје, како медот, добивајќи медовина (т.н вино од мед).
Кога стекнува доволно искуство за квалитетно работење со ферментација и контролирање на нејзиниот процес, прави серизона инвестиција со купување на опрема и дваесетина тони грозје за бербата 2023. "Во оваа берба се одлучуваме да се концентрираме на помал број вина со што знаењето, работата и енергијата ќе бидат концентрирани на помал број производи, очекувајќи поголем квалитет и помалку трошоци". - ни раскажува Горан.
Во берба 2023, винарија Арсов има две вина, околу 2000 шишиња Темјаника под името Темјаника Прима од тиквешкото виногорје и околу 8000 шишиња вранец под името Скротен Вранец направен од грозје од тиквешкото и светиниколското виногорје. Скротен Вранец доби златна плакета од натпреварот на млади вина во Неготино. Темјаника Прима засега нема добиено награди, но според многумина има сериозен квалитет.
Уникатна можност да ги погледнете и пробате овие вина од нашата бакалница со еден клик ОВДЕ.
На Горан му благодариме споделување на ова прекрасно искуство за тимот на Кајак.мк
Блог
Препораки
Read More

New Accommodation in Mariovo – Our Latest Investment
The village of Zoviče is primarily a destination visited in spring and summer, but Miteko mentioned during our conversation that from the upcoming winter season, their accommodation and the ethno restaurant "Kaj Mostot" will operate throughout the entire year.

Renovated Mountain Hut Puts Vitanchevo in the Spotlight
Exploring the foothills of Mount Kozuf, our caravan arrived in Gorni Disan, a village located 12 kilometers from Negotino and situated at an altitude of 580 meters above sea level.

Hotel and Restaurant Tsarevoseski Attracts Tourists in the Heart of Delchevo
If we talk again about organizing team-building events for small companies, then the Tsarevoseski hotel has the capacity to accommodate 30 guests at the same time.

Another Beautiful SPA Destination in Macedonia Modernized
The new owners of the Spa Center and Hotel Tsar Samuel, who decided to invest in this strategic location with great potential, have created a new story and a new look for the entire property.

First Apple Rakija in Macedonia Launched with a Stamp
The distillery was registered in the autumn of 2022, when Zlatko, together with his family, decided to bring to life an idea they had for nearly 20 years.

Meet Blaga: The Female Potter Who Inherited Her Craft from Her Grandfather
On Kajak.mk, you will find numerous articles promoting male and female artisans, whom we consider local heroes, creating small things of great significance for the development of tourism.