28.02.2023
Нашите гости го уживаат Крњево на начин на кој нашите предци го величеле
Нашите гости го уживаат Крњево на начин на кој нашите предци го величеле
Во рурална домашна атмосфера, опколени со пространи лозови насади и со чаша пијалок од брендот Traikovsky Wines & Spirits, тимот на Кајак.мк го започна разговорот со Билјана Трајковска која заедно со семејството испишуваат една уникатна приказна што ја прави Македонија земја-вредна за посета.
За нас нема ништо поубаво од тоа да отпатуваме во регионот на Барово кој е на 700 метри надморска височина и да уживаме во голтките вкусови кои ги нуди квалитетното баровско грозје, а сигурни сме дека по оваа четиво, ќе ви го зголемиме и вашиот апетитот да го посетите овој тиквешки планински предел и да се уверите во квалитетите на нашите „дестилерии амбасадори“.
Оваа четиво ќе ви помогне во одлуката за тоа каде да го организирате вашиот следен семеен настан или еднодневен тим-билдинг, бидејќи како што велиме во Кајак.мк: Барово е нашата Тоскана која допрва ќе се развива.
Помеѓу баровските дестилерии и винарии, се наоѓа и малата семејна дестилерија и винарија која го носи називот „Traikovsky Wines & Spirits“. Трајковски е новата попатна гастро дестинација која од денеска е дел од светот на Кајак.мк, а чија приказна за почетоците и развојот ни ја раскажа Бијлана Трајковска.
Трајковска вели дека она што ги прави горди производители е плод на прадедова традиција од 1922! Квалитетните рецепти кои нивните предци таинствено ги предавале од генерација на генерација, резултирале со официјален печат во 2008-та година кој им го отвора патото кон глобалните пазари, а кој веќе во 2010-та година прераснува во еден глобален бренд кој ја промовира Македонија ширум Европската Унија, САД и Австралија.
Винаријата и дестилеријата Трајковски се наоѓа во еден од најубавите предели во Македонија за кој Билјана вели дека е регион кој го користеле нивните предци. Нивната намера е да останат овде и да продолжат да се водат според старите филозифии, методологии и пракси.
Лоцирана во селото Крњево, оваа мала семејна дистелерија ден-денес работни по традиционалните принципи, користи бакарни казани и рецепти од 1922 година кои наметнуваат двојна и тројна дестилација. Користат грозје кое се користело отсекогаш, бидејќи веруваат дека најдобрите ракии и вина се правеле токму од овие лозови насади кои растат на висорамнините на Кожуф планина до 700 м.н.в.
Денеска, заштитен знак на „Traikovsky Wines & Spirits“ се дестилатите кои важат за најдобрите во Македонија и кои ги пласираат во извоз, а кај нас може да се најдат единствено во специјализирани продавници за алкохол, како и online на интернет страницата на дестилеријата.
Билјана додава дека се особено горди на ракијата Traikovsky која има уникатен „виски“ шмек, а кој е резултат од комбинацијата на шест сорти грозје, а која ракија зрее три години во буриња од Благуњ даб.
Овде се вклучува и вињакот Traikovsky VS, кој е комбинација од 12 сорти грозје и зреен три години во француски даб, а кој вињак е пандан на француските коњаци и доста често на слепи дегустации ги надминува и вињаците од најдобрата француска четворка, додава Бијлана. Што се однесува пак до вината, тие се карактеризираат со богати ароми и свежина.
На пазарот ги имаат „Tribute Темјаника“, која е дефинитвно поразличен стил на темјаника од онаа која повеќето консументи се навикнати да ја дегустираат, затоа што е упорно ароматична на нос, но ненапорна на вкус и претставува вистинско освежување од вино од сортата темјаника, а се карактеризира со неверојатно привлечни ароми на цвет од бозел, мед и тропски овошја, вели Билјана.
Овде може да го споменеме и „Tribute Розе“, кое е вино со прекрасен карактер, моќно, јако розе од Каберне Совињон кое плени и хипнотизира со своите незаборавни ароми и вкусови на џем од презреана јагода, Мараска цреша и сладолед од портокал.
Како следно вино кое Билјана го најавува е Вранецот кој ќе биде подготвен за продажба од наредната година, а кој е произведен од нивниот покоен татко - Мастер Дистилер и Главен Винар.
За да можете да ја почувствувате приказната „на своја кожа“, да уживате слушајќи ја приказната во детали и да го конзумирате рецептот од 1922 година, тимот на Кајак.мк ве информира дека „Traikovsky Wines & Spirits“ има свој прекрасен простор за уникатни седенски и дегустација, дегустација со пикник или традиционален ручек во рурална домашна атмосфера. Сето ова се реализира во самиот двор пред самата винарија/дистилерија под летниковци и сенки од стари ореви и овошки. Дегустацијата може да биде комбинирана со ручек исполнето со домашна храна од локалните бачила, а подготвена во фурната во самиот двор. Ваквите посети не се од отворен тип, туку се реализираат исклучиво за групи со претходна најава и резервација, со избор на понудено мени.
Тимот на Кајак.мк ве советува да го одберете Барово
за вашиот следен тим-билдинг кој би бил идеален да се организира во текот на пролетниот
или летниот период кога Барово го има своето најубаво лице.
Доколку ви е потребна целосна организација на
тим-билдингот од организиран превоз, посета на „Traikovsky Wines & Spirits“ и прошетки низ
Барово, чувствувајте се слободни да ни испратите барање со поплнување на
формуларот кој ќе го најдете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.