13.12.2022
Предлог викенд гастро дестинација на југот на Македонија
Предлог викенд гастро дестинација на југот на Македонија
Уште една гастро станица ни се приклучува во базата „Гастрономија“. Денеска тимот на Кајак.мк ќе ве запознае со домаќините Кристијан и Миле кои ја градат приказната на рибниот ресторан „Елита“ кој се наоѓа на југот од државата.
За оние кои се
уште не слушнале за рибниот ресторан, треба да ги имаат
предвид следните информации:
Рибниот ресторан се наоѓа на патот помеѓу Богданции- Дојран, на 7 километри од Богданци. Отворен е 2005-та година и опстојува до ден денеска.
Она што го прави уникатен ресторанот е самото езерце кое е изградено на коритото на постоечката река „Луда Мара“, а кое е наследство на повеќе генерации на фамилијата Тодорови и е симбол за успешност во работата.
Фамилијата Тодорови од Богданци кои менаџираат со ресторанот успеале да ја пребродат пандемијата од Ковид-19, да се соочат со најголемата криза и да му пркосат на фактот дека во Македонија има мал број на успешни приказни.
Денеска, гостите во ресторанот може да вкусат свежа риба, а овде спаѓаат: крапот, пастрмката, лососот, бранцин и орада, додека од скара може да се вкуси речиси се што имаат и останатите ресторани.
Како специјалитети
на кујната се издвојуваат „Млечка од Крап“ и „Димен Крап“ кои ги подготвува
ресторанот. Димениот крап се прави во специјална просторија на дрва од слица,
брест и даб. Воедно треба да
знаете дека фамилијата Тодорови повеќе од 100 години произведува домашна
ракија, мастика, црно, бело и розе вино кои може да се дегустираат во
ресторанот.
Внатрешниот дел е
со капацитет до 55 гости, додека пак летната тераса е за 70 гости.
Доколку сакате да
ја погледнете точната локација и да стапите во контакт за резервација, кликнете
ОВДЕ.
Коментари
-
Laze Arnaudov
15.12.2022 07:52
Sme naminale mnogu pati..mestoto e zakon, so odlcni domašni proizvodi. Najdobri pozdravi
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.