17.02.2022

Имам 25 години, одгледувам магарици и произведувам млеко

Имам 25 години, одгледувам магарици и произведувам млеко

Работата со животни на село воопшто не е лесна и не изгледа како на филмовите. Работата на село со животни е сериозна обврска, бидејќи на душа носите животни кои секојдневно ги гледате, галите, хранете, внимавате да не настинат, да не останат гладни и да не се разболат.

Со вакви зборови, нашата нова локална хероина Стефанија започна со раскажување на сопствената приказна.


Стефанија има доста уникатна приказна која вреди да ја прочитате до крај. Живее во Прилеп, а за да стигне до работа патува по пет километри надвор од градот. Има само 25 години и вели дека е среќна и горда на нејзиниот досегашен успех. Оние коишто ја познаваат со сигурност ќе кажат дека таа е весела и позитивна личност, која секогаш е расположена да ви даде некој совет и да разговара на теми од нејзината област.


Кога сме веќе кај нејзината област, тимот на Кајак е среќн што ќе ве запознае со првата жена која веќе две години одгледува магариња и продава млеко од магарици.

Ја запрашавме како дошла до идејата да се занимава со ваква професија. Таа на ова ни одговори дека пред сè литературата што ја читала како помала и вродила идејата да отпочне со производство на млеко од магарици, најпрво за сопствените деца, а подоцна и за пошироката јавност.


Магариците ги чува во штала опколена со ливади и во недопрена природа тие се чувствуваат слободни и трчаат по ливадите на преградениот предел.

Стефанија вели дека покрај литературата која била еден од главните мотиви да отпочне со одгледувањето на животни, поттик биле и нејзините деца, за кои при нивна настанка постојано размислувала како да ги лекува користејќи природни и алтернативни начини.


За Кајак раскажува дека во Македонија ваквото млеко е добро по неговото лековито дејство, но додава дека луѓето грешат кога ќе речат дека млекото е добро само за познатата црна кашлица. Таа смета дека ваквото млеко се покажало како добар чувар на белите дробови и истакна примери од повеќе консументи кои го кристеле млекото додека биле позитивни на „Ковид-19“.


„Ова млеко целосно ги прочистува белите дробови и често го користат луѓе кои страдаат од бронхитис, пневмонии, астма, алергии, но го конзумираат и такви што сакаат да го подобрат сопствениот имунитет и крвна слика“, објаснува Стефанија.

Млеко е можеби меѓу единствените кои во својот состав имаат витамин „ЦЕ“, а продобивките од неговото конзумирање ги почуствувал скоро секој. Покрај продажбата на млеко, Стефанија изработува и домашни сапуни кои во својот состав имаат млеко од магарица и ладно цедени кокосови и маслинови масла.


„Работата со животни не е лесна, денот ми е исполнет со грижа околу нив. Треба да им се достави јадење и вода, потоа да се исчешлат бидејќи многу сакаат кога некој ги чешла, а отпосле им се радувам кога ги гледам како трчаат по ливадите“, раскажува таа и додава дека како кај младите прленца така и кај возрасните, секоја есен и пролет им врши редовно чистење на копитата.


За неа ова е огромна радост. Играта на помалите прленца околу неа ја исполнува во секој миг. Стефанија вели дека секое животно ќе биде среќно доколку препознае како го гледате со очи полни љубов. За неа секој почеток е тежок, но доколку сте љубеници на животни, тешкотиите ќе се заборават со првиот поглед што ќе го впери невиното животно кон вас.


Стефанија е уште една локална хероина која од денеска е дел од базата на луѓе кои прават мали нешта од огромно значење за развојот на туризмот во Македонија. Доколку сакате да ја контактирате за да купите од нејзините производи, тоа ќе може да го направите на 075564341 или пак на фејсбук страницата „Магарешко млеко“. 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.