02.03.2022

Го чуваме рецептот на „Лале Маху“ стар 90 години

Го чуваме рецептот на „Лале Маху“ стар 90 години

Во Крушево можете да пешачете, јавате коњи, да уживате на ски терените, летате со пареглајдер, а после сето ова, можете да ја посетите гостилницата Марчело која од денеска е дел од нашата база „Гастромонија“.


Домаќините на гостилницата велат дека овој автентичен објект е отворен во 2013-та година од страна на новата генерација на фамилијата Костоски. Инаку самиот бизнис се пренесувал од генерации на генерации со задржување на специјалитетите на куќата како крушевскиот колбас, кукурузите и ќебапите.


Бизнисот започнал во 1938-та година кога ова место било познато како ќебапчилница „Крушево“, за од 1998 година се преименува во Марчело.


Сопствениците на Марчело велат дека приказната во 1936-та година ја започнал „Лале Маху“ или на македонски Чичко Марко се со цел да им служи на крушевчани ќепапи по свој уникатен рецепт и начин на подготовка. Подоцна занаетото го научиле неговите синови и внуци, а денеска претставува еден прекрасен фамилијарен бизнис.


Прв и најзначаен специјалитет се познатите традиционални ќебапи чиј рецепт е постар од 90 години. Колбасот “ла Маху” и кукурузите се дел од традиционалното мени на гостилница Марчело. Но, во менито можете да најдете и други специјалитети од интернационалната куќна, како што е топеното сирење, превкусната пица, но и специјално проготвените џигери.


Гостилница Марчело е лоцирана во строгиот центар на Крушево, помеѓу градскиот плоштад и скалите на улица Тодор Проески (веднаш до споменикот - харфа, на Тоше Проески)


Доколку сакате повеќе фотографии и контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.