08.03.2021
Ги имам искачено 7-те највисоки врвови во светот и посетено повеќе од 50 земји
Ги имам искачено 7-те највисоки врвови во светот и посетено повеќе од 50 земји
Денеска е 8-ми Март, за многумина од вас важен ден
од годината. Секоја година на овој ден се поставуваат многу прашања, се
дискутира со различни ставови и гледишта за жените во Македонија и светот. Ние не би биле Кајак ако не споделиме патувачка приказна која би инспирирала
многу жени.
Денеска ќе ви ја раскажеме приказната на Илина
Арсова, чија приказна е доста позната, шт може да се каже дека е лекција која
ќе ја повториме.
Илина е македонката која мотивира многу луѓе да се
заљубат во активниот туризам. Таа е првата жена која ги има искачено седумте
највисоки врвови на седум континенти. Таа е дел од седумдесете жени во светот
кои го постигнале овој предизвик. Ова ја мотивира да започне со подигање на свеста
на женското планинарење на овие простори.
Илина соработува со македонската ин-каминг агенција
„Балкан Прајм Турс“ кои организираат одлични патувања за сите странски туристи
во државата. Арсова вели дека туризмот го наоѓа како врска помеѓу природните и
културни вредности на нашата земја, кои подеднакво ги почитува. Јазиците и се
клучната алатка за патување низ светот, како и за соработка со странски
туристи. Благодарение на зборовите на нејзината мајка: „Учи јазици, светот е твој“ успеала да ги научи и зборува
шестте светски јазици и да комуницира на вкупно десет. Предноста да ги совлада
јазиците е поради тоа што има патувано во педесеттина земји и работено во
повеќето од нив.
Илина вели дека има интересно искуство со Балкан Прајм во последниве неколку години. Како туристички водич веќе 15 години, со огромна љубов ги споделува убавините на нашата земја со домашните и странски гости. Балкан Прајм е една од малкуте агенции каде ужива додека работи, а вели дека во последно време сака да се посветува и на приватни проекти кои ја прават среќна.
Арсова е задоволна од тоа како странските туристи гледат на Македонија. Според неа, тие остануваат без збор, истовремено се воодушевени од природните убавини и вџашени од негрижата кон природата, отпадокот и екстремно ниското еколошко ниво во земјава.
Она што можеби не сте го знаеле е фактот дека сликарството е нејзината првична професија. Сите други разновидни искуства се наталожуваат и калемат во непосредна врска со умерноста.
За неа најинтересно е што некои од туристите толку се поврзуваат со неа што до денеска се во контакт. Контактира со туристи со кои се дружела уште во 2003-та година кога активниот туризам во Македонија беше во подем.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.