21.03.2023
Ја отворивме првата винска соба во срцето на старата гевгелиска чаршија
Ја отворивме првата винска соба во срцето на старата гевгелиска чаршија
Тимот на Кајак.мк е среќен што ќе ве запознае со Јани и Мелиса, наши нови локални херои кои заедно ја градат позитивната приказна наречена „DiWine“. Дождливото време не поттикна да ве прошетаме на јужната граница на Македонија, каде од никулец ни изникна една нова гастро дестинација која мора задолжително да ја посетите.
Јани и Мелиса велат
дека идеата да отворат една ваква винска соба произлегла од самата пасија која
и двајцата ја имаат кон виното, но исто така и распространетоста на винските
насади кои ги поседува гевгелиското поднебје.
Шетајќи низ Македонија доаѓаат до сознание дека во земјата има голем капацитет вино кое треба да биде детално промовирано пред македонската јавност, па оттука одлучиле да ја преточат идејата во една нова дегустациска приказна.
Започнале со создавање концет кој пред се ќе биде промотор на уникатни домашни вина, а кој ќе има главна цел да го поттикне локалното население да преферира повеќе вино отколку жестоки пијалоци, нешто што во европските медитерански земји како Италија, Франција, Словенија и Шпанија е доста застапено.
Винските
дегустаци ги парираат со закуски кои соочинуваат сувомеснати и млечни
производи, бидејќи како што вели старата поговорка „На голо не се пие“. Сето
ова е во добра комбинација со квалитетно црвено, бело и розе вино.
За пролетните и
летни периоди, имаат во план да ги комбинираат дегустациите на бело и розе вино
со свежо овошје кое одлично прилега за освежување на телото и умот.
Од DiWine додаваат дека нивната врата е широко отворена за соработка со сите мали семејни винарии. Цел од нивното постоење е да им овозможат што е можно поголема поддршка и промоција на нивното вино.
На прашањето од кого добиле најголема поддршка, Мелиса вели дека тоа е нивното најблиско семејство и пријателите, но како ветар во грб е самата работна позиција на Јани, кој е вработен во познатата винарија Бовин од каде што ги набавуваат дел од нивните производи.
Покрај широката палета вино, во самиот локал може да се најдат и секојдневни алкохолни и безалкохолни пијалоци и напивки. Не се исклучува можноста гостите да уживаат во добар лаф-муабет со шолја квалитетно кафе.
Јани и Мелиса велат
дека вратите на DiWine се
отворени за сите гости. Почнувајќи од оние кои уживаат во добра чаша вино, до
оние кои сакаат да научат нешто повеќе. Среќни се што веќе имаат свои редовни
гости, за кои како што велат, уживаат во уникатниот амбиент.
Денеска, приказната
ја испишуваат тие двајцата, но во иднина се надеваат дека семејството на DiWine
ќе расте. Локацијата на DiWine
е во срцето на Старата чаршија во
Гевгелија, а точните координати и контакт за резервација можете да најдете со
еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.