21.03.2023

Ја отворивме првата винска соба во срцето на старата гевгелиска чаршија

Ја отворивме првата винска соба во срцето на старата гевгелиска чаршија

Тимот на Кајак.мк е среќен што ќе ве запознае со Јани и Мелиса, наши нови локални херои кои заедно ја градат позитивната приказна наречена „DiWine“. Дождливото време не поттикна да ве прошетаме на јужната граница на Македонија, каде од никулец ни изникна една нова гастро дестинација која мора задолжително да ја посетите.


Јани и Мелиса велат дека идеата да отворат една ваква винска соба произлегла од самата пасија која и двајцата ја имаат кон виното, но исто така и распространетоста на винските насади кои ги поседува гевгелиското поднебје.

Шетајќи низ Македонија доаѓаат до сознание дека во земјата има голем капацитет вино кое треба да биде детално промовирано пред македонската јавност, па оттука одлучиле да ја преточат идејата во една нова дегустациска приказна.


Започнале со создавање концет кој пред се ќе биде промотор на уникатни домашни вина, а кој ќе има главна цел да го поттикне локалното население да преферира повеќе вино отколку жестоки пијалоци, нешто што во европските медитерански земји како Италија, Франција, Словенија и Шпанија е доста застапено.


Винските дегустаци ги парираат со закуски кои соочинуваат сувомеснати и млечни производи, бидејќи како што вели старата поговорка „На голо не се пие“. Сето ова е во добра комбинација со квалитетно црвено, бело и розе вино.


За пролетните и летни периоди, имаат во план да ги комбинираат дегустациите на бело и розе вино со свежо овошје кое одлично прилега за освежување на телото и умот.

Од DiWine додаваат дека нивната врата е широко отворена за соработка со сите мали семејни винарии. Цел од нивното постоење е да им овозможат што е можно поголема поддршка и промоција на нивното вино.


На прашањето од кого добиле најголема поддршка, Мелиса вели дека тоа е нивното најблиско семејство и пријателите, но како ветар во грб е самата работна позиција на Јани, кој е вработен во познатата винарија Бовин од каде што ги набавуваат дел од нивните производи.


Покрај широката палета вино, во самиот локал може да се најдат и секојдневни алкохолни и безалкохолни пијалоци и напивки. Не се исклучува можноста гостите да уживаат во добар лаф-муабет со шолја квалитетно кафе.


Јани и Мелиса велат дека вратите на DiWine се отворени за сите гости. Почнувајќи од оние кои уживаат во добра чаша вино, до оние кои сакаат да научат нешто повеќе. Среќни се што веќе имаат свои редовни гости, за кои како што велат, уживаат во уникатниот амбиент.

Денеска, приказната ја испишуваат тие двајцата, но во иднина се надеваат дека семејството на DiWine ќе расте. Локацијата на DiWine е во срцето на Старата чаршија во Гевгелија, а точните координати и контакт за резервација можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Leave a Comment

Read More

New Aparthotel in Zlatibor „Zlatiborske Terase“ is available on Kajak.mk

Welcome to another new aparthotel in Zlatibor which is officially a part of the world of Kayak.mk starting today.

These mountain wooden cabins are located in Macedonia, and they have an open pool

In the heart of untouched nature, just fifteen kilometers from the urban flock of Skopje, there are six peaceful oases made of wood—modern cabins that promise rest for the soul and body.

In Macedonia, there is Plevena that welcomes everyone with homemade local food

"The ethnographic household 'Plevena,' managed by the Mickoski family, is not just a place where you can rest from everyday duties, but a space where every visitor becomes part of the community and rural life."

We organize picnic events by the Treska River near Matka, Macedonia

Местото се наоѓа крај село Шишево, одвоено од секојдневната бучава и гужва. Располага со две зелени дворчиња на самиот брег на реката, идеални за одмор и уживање.

We are organizing SUP tours on Lake Ohrid: Nature, clean air, and adventure

Everything You Need for a Perfect Day To make your experience carefree and comfortable, all tours include drinks such as energy drinks, water, and fruit. You just need to bring your adventurous spirit and a desire to explore.

We are organizing pottery workshops in Skopje

Behind this wonderful pottery studio stand young creative people who have decided to pour their passion for art into this corner of Skopje.