30.04.2020
Главниот град на Литванија ќе се претвори во едно отворено кафуле
Главниот град на Литванија ќе се претвори во едно отворено кафуле
Во Вилниус, главниот град на Литванија, владата спроведува паметна мерка со што сака да им помогне на рестораните кои трпат огромни загуби поради коронавирусот. Тие наместо да ги затворат граѓаните дома, решиле целиот јавен простор во градот да го претворат во кафуле- под отворено небо.
ЧИТАЈ ПОДОЦНА: Италија отвара два аеродома како знак на олеснување на мерките |
Според извештајот на „Гардијан“, градот сака рестораните и кафулињата што се погодени од пандемијата да се вратат во живот со тоа што им овозможија да постават маси на отворено на одредена дистанца, како би им овозможиле на луѓето повторно да уживаат во благодетите на пролетта.
Литванија има план за постепено „отварање“ на градот, со тоа што им дозволува на продавниците, фризерските салони и рестораните кои имаат опција за седење на отворено да продолжат со работа. Во земјата има околу 1.300 пријавени случаи на коронавирусот.
Сепак, жителите сè уште не смеат слободно да се движат наоколу. Постојат ограничувања за тоа колкав број на лица смее да биде во продавница, масите да бидат распоредени на околу 6 метри и да се носи маска на јавен простор.
Градоначалникот одлучи дека единствениот начин да живне економијата во целост е да им се овозможи на кафулињата и рестораните „оваа година бесплатно да постават маси на отворено“. Градот им нуди ваучери за ресторани на вработените во јавното здравство, како благодарност за нивната услуга.
МОЖЕ ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА:
Turkish Airlines го продолжува прекинот до 28-ми мај
Улиците на Италија повторно мирисат на пица
Кои европски земји и кога ќе го отворат туризмот ова лето?
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.