17.08.2022
Во македонското село Опеница се наоѓа винарија која мора задолжително да ја посетите
Во македонското село Опеница се наоѓа винарија која мора задолжително да ја посетите
Сакате викенд-гастро дестинација каде ќе уживате со вашите најблиски, а притоа ќе го искористите
просторот и слободото време за движење во природа?
Село Опеница е нашата нова гастро дестинација која мора задолжително да ја посетите, а причината поради кое го сугерираме ова е новата винарија „Monastery Winery“ или „Манастирска Винарија“ која е отворена за посетители во 2019-та година. Основачи на винаријата се Филип Василески, Стефан Кочоски и Димче Ѓорѓиески.
Базата на Гастрономија на Кајак.мк се збогатува со уште една одлична дестинација, која го добива своето име по манастирот кој е во непосредна близина на винаријата Манастир „Св. Кузман и Дамјан“.
Ова е мала винарија, ги воодушевува гостите кои ја посетуваат. Има скромна и многу добра приказна. За оние кои не биле низ виногорјето на Опеница природата дополнително ги воодушевува. Опколени со многу шума низ која има патеки за планинарење и кампување, прекрасен амбиент и одличен ентериер со разни буриња.
Нашиот тим разговараше со домаќините на винаријата кои за Кајак.мк велат дека ја одбрале локацијата поради изобилството на специфична енергија, мирот и убавината.
Семејството кое стои позади винаријата се заминава со винарство со години наназад и денеска е гордо што вековната традиција може да ја претстават пред гостите. Вековното искуство и работата на лозовите насади сега го точат во повеќе сорти. Во моментов располагаат со насади како Вранец, Семијон, Хамбург, Кабернет, Мерлот, Темјаника и други.
Дел од грозјето со кое произведуваат вино е од тиквешиот регион, а дел е од охридско- струшкиот регион. Од белите вина како локално вино го имаат „Семијон“ кој е растен на надморска височина, зреен во барик француски буриња и за многу од гостите е навистина прекрасен.
Покрај виното, тие произведуваат и ракија, бела и жолта, а се прави и ликер од аронија, за кој пијалок велат дека е популарен кај женската популација. За сите пијалоци има и соодветна храна која ја парираат за време на дегустациите. Овде се различни млечни и месни даски.
Винаријата може да се пофали со годишно производство на околу 10.000 шишиња вино.
Сите сорти вино се произведуваат на едноставен начин со минимална употреба на современи средства. Овде може да најдете 10 различни сорти на вино, чие производство е на традиционален начин наследен од предците.
Винаријата
располага со прекрасен отворен дел кој има капацитет за 80 гости. Овде може
да се дегустира вино преку целиот ден и да се ужива во прекрасната природа.
Освен отворениот дел, винаријата располага и со затворен простор кој има
капацитет за 20 гости.
Доколку сакате да погледнете повеќе фотографии и контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.
Comments
-
Vasil Stamenkov
22.03.2024 08:07
Dali mozhe da se dobie vinoto "Semijon" vo Skopje i kolku koshta? Pozdrav Stamenkov Vasil
Блог
Препораки
Read More
Weekend Destination Suggestion: Rural Eco-Household in the Village of Ramne
The team at Kajak.mk, together with SKOPSKO, continues to share the stories of our local eco-heroes who deserve recognition for the contributions they make through their work.
The Best Homemade Aged Meat is Produced in the Village of Stojakovo, Macedonia
The Kajak.mk team spoke with Aleksandar, who is part of the production of various homemade sausages, prosciutto, ham, neck, and ribs.
Young Local Heroes Bringing Freshness to Tourism in Ohrid
Travel, Summer 2021, Ohrid and Attractions
Од Валандово на Плавуш: Локално зеленило за досадни викенди
Ова верско светилиште се наоѓа во еден живописен предел на планината Плавуш, северозападно од Валандово, расположено во тишината и спокојот на природата, на чија убавина најповеќе се воодушевува окото на намерникот, на љубопитникот.
The Best Moment of Traveling is When You Connect with the Locals
Meet Adventure.mk: A Young Couple Who Know How to Enjoy Macedonia Despite Closed Borders.
Accommodation in Galičnik: A Local Experience from Food to Meeting Locals
There is so much to tell about Galičnik, but we want you to hear it right at the destination.