17.08.2022
Во македонското село Опеница се наоѓа винарија која мора задолжително да ја посетите
Во македонското село Опеница се наоѓа винарија која мора задолжително да ја посетите
Сакате викенд-гастро дестинација каде ќе уживате со вашите најблиски, а притоа ќе го искористите
просторот и слободото време за движење во природа?
Село Опеница е нашата нова гастро дестинација која мора задолжително да ја посетите, а причината поради кое го сугерираме ова е новата винарија „Monastery Winery“ или „Манастирска Винарија“ која е отворена за посетители во 2019-та година. Основачи на винаријата се Филип Василески, Стефан Кочоски и Димче Ѓорѓиески.
Базата на Гастрономија на Кајак.мк се збогатува со уште една одлична дестинација, која го добива своето име по манастирот кој е во непосредна близина на винаријата Манастир „Св. Кузман и Дамјан“.
Ова е мала винарија, ги воодушевува гостите кои ја посетуваат. Има скромна и многу добра приказна. За оние кои не биле низ виногорјето на Опеница природата дополнително ги воодушевува. Опколени со многу шума низ која има патеки за планинарење и кампување, прекрасен амбиент и одличен ентериер со разни буриња.
Нашиот тим разговараше со домаќините на винаријата кои за Кајак.мк велат дека ја одбрале локацијата поради изобилството на специфична енергија, мирот и убавината.
Семејството кое стои позади винаријата се заминава со винарство со години наназад и денеска е гордо што вековната традиција може да ја претстават пред гостите. Вековното искуство и работата на лозовите насади сега го точат во повеќе сорти. Во моментов располагаат со насади како Вранец, Семијон, Хамбург, Кабернет, Мерлот, Темјаника и други.
Дел од грозјето со кое произведуваат вино е од тиквешиот регион, а дел е од охридско- струшкиот регион. Од белите вина како локално вино го имаат „Семијон“ кој е растен на надморска височина, зреен во барик француски буриња и за многу од гостите е навистина прекрасен.
Покрај виното, тие произведуваат и ракија, бела и жолта, а се прави и ликер од аронија, за кој пијалок велат дека е популарен кај женската популација. За сите пијалоци има и соодветна храна која ја парираат за време на дегустациите. Овде се различни млечни и месни даски.
Винаријата може да се пофали со годишно производство на околу 10.000 шишиња вино.
Сите сорти вино се произведуваат на едноставен начин со минимална употреба на современи средства. Овде може да најдете 10 различни сорти на вино, чие производство е на традиционален начин наследен од предците.
Винаријата
располага со прекрасен отворен дел кој има капацитет за 80 гости. Овде може
да се дегустира вино преку целиот ден и да се ужива во прекрасната природа.
Освен отворениот дел, винаријата располага и со затворен простор кој има
капацитет за 20 гости.
Доколку сакате да погледнете повеќе фотографии и контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.
Коментари
-
Vasil Stamenkov
22.03.2024 08:07
Dali mozhe da se dobie vinoto "Semijon" vo Skopje i kolku koshta? Pozdrav Stamenkov Vasil
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.