05.09.2022

Ве запознаваме со луѓето на „Старата скопска чаршија“ кои го оддржуваат пулсот на туризмот

Ве запознаваме со луѓето на „Старата скопска чаршија“ кои го оддржуваат пулсот на туризмот

Тимот на Кајак.мк е среќен што за првпат во своето работење имаше прилика да се дружи со група љубопитни авантуристи кои допатуваа од САД се со цел да уживаат во македонските традиции и да го искусат Скопје на еден поинаков начин.


Ваквите групи нам нè мотивираат да продолжиме со истражувањето и откривањето нови локални занаетчии, готвачи и мештани кои ги кројат приказните на старите сокаци.


За оние кои досега намале прилика да ја истражуваат „Старата Скопска Чаршија“ би сакале да им споделиме неколку предлог ќошиња кои мора да се посетат и да се слушнат приказните на луѓето кои целиот живот го посветиле на своето хоби.

Ние би започнале со приказната на чичко Бурхан. Во непосредна близина на „Безистенот“ секое утро мириса вкусот на турското кафе кое го подготвува Бурхан. Нашата прва попатна дестинација беше токму неговото кафуле, каде преку уникатен начин на подготовка на кафето, ќе можете да се запознаете со турските обичаи.


Господинот Бурган секое утро мели свежо кафе, што гарантира свежина и добар вкус. Воедно, секој гостин е изненаден од начинот на кој се подготвува кафето. Станува збор за подоготовка на кафе на стар туриски начин, каде ѓезвињата се вкопуваат во врел песок и оставаат се додека кафето не зоврие. Покрај кафето, овде ќе најдете свежа лимонада со нане, турски чај и колачи.


Како втор предлог за посета на уникатно скривалиште во чаршијата ви ја препорачуваме интернационалната пивница „Ан“, која се наоѓа во Капан Ан. За нас еден од најубавите објекти во Скопје. Во анот ќе имате прилика да се запознаете со приказната за настанокот и професионалноста на луѓето кои работат со оваа место. Нивната храна е превкусна, а не заборавајте да си нарачате лепче со песто.


Не смееме да го изоставиме дуќанот на Александра. Девојката чија продвница за филиграни денеска ја краси чаршијата. За Александра сме пишувале во еден наврат, а нејзината приказна можете да ја прочитате ОВДЕ.

Се надеваме дека овие три уникатни ќошиња кои денеска ги споделуваме со вас ќе ве поттикнат да прошетате низ чаршијата.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.