22.06.2022

Отворивме етно ресторан во село Очипала се со цел да оживееме овој крај

Отворивме етно ресторан во село Очипала се со цел да оживееме овој крај

Нашиот гастрономски караван пристигна во село Очипала, каде го запозна новиот и млад домаќин Дамјан кој неодамна отвори свој етно комплекс „Чардак“ се со цел да го промовира овој пијанечки регион на свој уникатен начин.


За оние кои во моментот го читаат нашето четиво, а не чуле за селото Очипала, треба да знаат дека ова село се наоѓа во областа Осоговија или на 2.5 километри од градот Делчево. Дел од граѓаните на Македонија ова селце го знаат и како Очипале или Очипаре. Селото е ридско и е сместено на надморска височина од 600 метри.


Во селото се наоѓа и Јовановско маало, каде воедно е сместен комплексот „Чардак“.

Дамјан вели дека до комплексот може да се пристигне со секаков вид на возило при што од магистралниот пат до ресторанот има 300 метри земјен пат.


Ресторанот постои од 2021 година, но својот старт го бележи од годинава, што ни е сосема драго што тимот на Кајак.мк му ја дава поддршката на Дамјан за да го разработи местото во уште една прекрасна приказна.


Дамјан додава дека самата приказна започна од истражувањето на традицијата и старите обичаи на нивниот крај при што се дојде до идеја да се отвори етно ресторан кој ќе го промовира богатството на регионот, а во иднина ќе може да работи и како комплекс.


Ресторанот служи храна од пијанечкиот регион, а во склоп на ресторанот може да се забележат и реквизити и инвентар од истиот регион.


Како најистакнати специјалитети се „Јовановската трунта“ кое е месено тесто со сирење, печено во фурна. Тука се и познатите делчевски клиси и разни видови на печења во фурна или под вршник.

Доколку сакате да стапите во контакт со домаќините и извршите резервација, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.