01.08.2020
Туристите го претворија Охрид во депонија
Туристите го претворија Охрид во депонија
На фејсбук денеска осамнаа многу фотографии од утиринските часови во Охрид, на кои јасно се гледа дека има многу отпад. На социјалните мрежи реагираа многу лица. Ивор Мисковски чија фотографија ја преземамвме пишува
„Многу е просто и тоа веќе се гледа од споредба и со соседите и со регионот, да не одиме подалеку. Не си ја сакаме земјата, не си ја почитуваме државата, не ја вреднуваме животната средина, не чувствуваме припадност и не препознаваме власт. Кој ќе дојде на власт не препознава институции, ниту граѓани, прв не почитува закони, вредности и основно културно однесување. Немаме ние класи или касти, ние сме сјебани во главите на секое ниво, и така сите сме подеднакво мизерни и оставени да се соочуваме со ова нехумано општество и оваа деструктивна политика. Така народ никад нема да се грижи за себе, за своето, за нашето и за туѓото. Ние сме троглодити, еден чекор над црви.“
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.