27.04.2021
Ја продолжуваме семејната традиција за подготовка на добро кафе
Ја продолжуваме семејната традиција за подготовка на добро кафе
Нешто кое постојано ќе настојуваме да ce практикува е негувањето и продолжувањето на традициите во Македонија. Ова нам ни ја чува и негува традицијата, а од друга страна пак, ни носи поголем број странски туристи.
Среќни сме што во Македонија има доста домаќини кои се' уште го практикуваат тоа кое го наследиле од своето семејство. Без разлика дали домаќините се окупирани со работни обврски или пак водат сериозен менаџмент, сите тие може да одвојат дел од денот за да уживаат во малите нешта кои ги прават среќни нив и нивните гости.
Денеска ве запознаваме со браќата домаќини на охридскиот хотел „Су“ кој е дел од базата на Кајак.мк, а во кој може да резервирате сместување со еден клик ОВДЕ.
Ерхан Су и Ерол су се браќа кои ја негуваат семејната традиција на обработка на домашно кафе. Ерхан е фокусиран на преработката и сервирањето на кафето, додека Ерол има мисија да ги подготвува најдобрите домашни бургери. Двајцата велат дека урбаниот амбиент во ресторанот лоциран на покривот на хотелот е во одлична комбинација со мирисот на кафето и вкусот на бургерите.
Ресторанот на хотелот „Су“ се наоѓа на покривот. Јаготката на шлагот е феноменалниот поглед кон езерото, стариот град и планинските масиви, кој според браќата е нешто важно секој гостин.
Местоположбата на хотелот „Су“ е идеална за активен туризам. Утрата во хотелот може да ви започнат со џогирање по кејот на охридското езеро и добро кафе во ресторанот.
Наша препорака е да се фокусирате на активен туризам. Нашиот тим ве советува да појдете на кајакарење по дивите плажи на езерото. Идеално место за кајакарење е Трпејца. Во регионот на Трпејца ќе наидете на многу добри предели каде ќе може да уживате во тишината и спокојот. Исто така, ви препорачуваме да пробате и СУП даска која е доста атрактивна од минатата сезона.
Во текот на ова лето ќе може да уживате и во нуркањето. Во Охрид се нудат тури со нуркање во подводното археолошко наоѓалиште кај „Заливот на Коските“. Истражувањата покажаа дека на дното на ова населба има фрагментирани керамчки садови и фрагментирани животински коски. Инфо за хотелот ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.