26.12.2022
Сами ивестиравме и отворивме ново сместување во Мариово
Сами ивестиравме и отворивме ново сместување во Мариово
Во Македонија има многу луѓе кои прават мали нешта од огромно значење за развојот на туризмот во Македонија, приказни кои ние ќе продолжиме да ги раскажуваме и во 2023-та година. Последната недела од 2022-ра година ја посветуваме на Наташа и Митко Крстевски, кои веќе неколку години по ред кројат успешна приказна во село Зовиќ, Мариово, а кои пред неколку дена отворија нови сместувачки капацитети во кои може да престојуват и до 16 гости.
Оние кои досега не биле во мариовскиот регион, не се запознаени со слабостите на регионот од аспект на далечината, инфраструктура, водата и струјата, па затоа ние им се восхитуваме на Наташа и Митко кои направиле храбар чекор да инвестираат во ново приватно сместување во Зовиќ и да работат во текот на цела година.
Селото Зовиќ е претежно дестинација која се посетува на пролет и преку лето, но Митко преку разговор ни спомена дека од престојата зимска сезона, сместувањето и нивниот етно ресторан „Кај Мостот“ ќе работи и во текот на цела година.
За отворањето на сместувачкиот капацитет и оддржувањето на ресторанот големо влијание има љубовта на Наташа и Митко кон родното место и желбата да се развива руралната туристичка понуда во Мариово.
Во рамките на новиот објект се опремени 4 нови апартмани, идеални за фамилијарен престој, а во кои може да се сместат до 16 лица.
Што се однесува до етно ресторанот треба да имате предвид дека во него можете да вкусите традиционална храна која ја нуди мариовскиот предел, а тука спаѓа вршникот, лебот во фура, домашно подготвено сирење од домаќиините, салатите од нивните градини, виткалникот со сирење, пешиите со сирење и макалата со лук.
За да може да се подготви храната во фурна на домаќините им се потребни скоро шест часа, затоа ги советуваат сите гости да го најавуваат и резервираат своето доаѓање, бидејќи ресторанот не користи класична скара, наместо тоа, ја подготвува храната на стар и традиционален начин.
Етно ресторанот „Кај Мостот“ постои од 2015-та година, а Митко со угостителство се заминава веќе 30 години. Името на ресторанот доаѓа од фамозниот мост кој честопати можете да го сретнете во филмовите на нашиот филмски амбасадор Милчо Манчевски.
Зовиќ е село кое
се наоѓа на 685 метри надморска височина. Идеална дестинација за активен туризам
како возење велосипеди, пешачење, а овде се и џип сафари авантурите за кои
можете да добиете информации од домаќините на апартманите.
Доколку сакате да
погледнете повеќе информации за сместувањето, фотографии и контакт за
резервација, кликнете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.