08.02.2024

Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје

Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје

Тимот на Кајак.мк е среќен што ќе ве запознае со Стефан, човекот кој стои позади новата дестилерија „Царева“, местото од каде „извира“ новиот вкус на печена ракија од грозје, слива и јаболка.

Пред да ја раскажеме приказната за дестилеријата, сакаме да ви потенцираме дека ракијата од денеска е достапна во продавницата на Кајак.мк и истата можете да ја нарачате со еден клик ОВДЕ.


Стефан вели дека неговата фамилија се занимава со земјоделие уште многу одамна, особено со лозарството и овоштарството. Нивното работно искуство ги поттикнало да формираат земјоделско стопанство каде јаболката и грозјето ќе ги продаваат како свежи овошја, но бидејќи цената на произодите била ниска, а пласманот нестабилен, во 2023-та година одлучуваат да го финализираат овошјето во краен производ.

Денеска, тие имаат регистрирано дестилерија под име „Царева“, кое име го носела нивната најстара баба.


Бабата Царева, била најстарата домаќинка во куќата каде живееле тројца браќа со своите жени. Царева немала свои деца, но постојано водела грижа и придонесувала за нивната фамилија, што во нејзина чест е именувана и самата дестилерија

Дестилеријата се наоѓа во Клименштани- охридски регион кој е познат по производството на квалитетно грозје и овошје и каде природните услови се идеални за одгледување на овошје. На надморска висина од 700 метри, овој предел има природна киселка почва што придонесува за квалитетна ракија.

Семејството Димитриески обработува земјиште од 25000 м2, на кое има засадено грозје од сортата жуплјанка, хамбург, рекацители и прокупец, сливи од сортата стелни и лепотица, јаболка од сортите златен и црвен делишец, ајдарет и јонаголд.

Дестилеријата произведува неколку типови ракија и тоа: Ракија од грозје ,слива и јаболко; бели и жолти. Белите се 50 степени, а жолтите 40-43 степени. Главниот рецепт е стариот, традиционалниот рецепт преку кој моите дедовци произведувале ракија, но имаме додадено и наши иновации кои придонесуваат за вкусот и квалитетот на ракијата.


За вкусот и квалитетот на ракијата зборуваат и наградите кои ги имаме освоено на мегународен натпревар во Кавадарци каде учествуваа производители од Србија, Бугарија и Словенија. Златен медал доби лозовата ракија, а сливата сребрен и бронзен, раскажува Стефан.


Нивната визија е да се унапредат и да создаваат македонски производи кои ќе бидат синоними за квалитет, традиционалност и заштитен знак за Охрид и Македонија. Тие имаат основано и винарија во која очекуваат производството на виното да започне од годинава.

Нивните производи можете да ги нарачате до ваша домашна адреса, погледнете ги сите со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Автентични приказни од Македонија – гласот на локалците што градат туризам

Приказните на локалните домаќини се срцето на туризмот во Македонија. Kajak.mk ги повикува сите што создаваат со љубов да ни ја испратат својата приказна и да ја споделат со светот.

Како да ги искористите последните сончеви денови во Македонија

Македонија во есен. Искористете ги последните сончеви денови за патување, природа и тишина. Kajak.mk ви предлага каде да го почувствувате најубавото од сезоната.

Есенска магија на пазарите во Македонија: мирис на костени, ајвар и насмевки

Откриј ја убавината на есенските пазари во Македонија – шарени тезги со тикви, пиперки за ајвар, костени и домашен мед. Приказна исполнета со љубов, традиција и локални вкусови.

Археотуризмот во Македонија – откријте го минатото додека уживате во природата

Истражете го археотуризмот во Македонија и доживејте ја историјата додека уживате во природата. Пешачки тури, авантура и автентични туристички искуства за сите возрасти.

Празнични денови – идеални за еднодневен излет низ Македонија

Искористете ги празничните денови за еднодневен излет низ Македонија. Откријте атракции, гастрономии и идеи за авантура на kajak.mk.

Кафе културата во Македонија – автентично искуство за секој турист

Откријте ја автентичната кафе култура во Македонија. Пробајте густо турско кафе, искусете го ритуалот на подготовка на песок во Старата скопска чаршија и почувствувајте ја душата на земјата.