08.02.2024

Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје

Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје

Тимот на Кајак.мк е среќен што ќе ве запознае со Стефан, човекот кој стои позади новата дестилерија „Царева“, местото од каде „извира“ новиот вкус на печена ракија од грозје, слива и јаболка.

Пред да ја раскажеме приказната за дестилеријата, сакаме да ви потенцираме дека ракијата од денеска е достапна во продавницата на Кајак.мк и истата можете да ја нарачате со еден клик ОВДЕ.


Стефан вели дека неговата фамилија се занимава со земјоделие уште многу одамна, особено со лозарството и овоштарството. Нивното работно искуство ги поттикнало да формираат земјоделско стопанство каде јаболката и грозјето ќе ги продаваат како свежи овошја, но бидејќи цената на произодите била ниска, а пласманот нестабилен, во 2023-та година одлучуваат да го финализираат овошјето во краен производ.

Денеска, тие имаат регистрирано дестилерија под име „Царева“, кое име го носела нивната најстара баба.


Бабата Царева, била најстарата домаќинка во куќата каде живееле тројца браќа со своите жени. Царева немала свои деца, но постојано водела грижа и придонесувала за нивната фамилија, што во нејзина чест е именувана и самата дестилерија

Дестилеријата се наоѓа во Клименштани- охридски регион кој е познат по производството на квалитетно грозје и овошје и каде природните услови се идеални за одгледување на овошје. На надморска висина од 700 метри, овој предел има природна киселка почва што придонесува за квалитетна ракија.

Семејството Димитриески обработува земјиште од 25000 м2, на кое има засадено грозје од сортата жуплјанка, хамбург, рекацители и прокупец, сливи од сортата стелни и лепотица, јаболка од сортите златен и црвен делишец, ајдарет и јонаголд.

Дестилеријата произведува неколку типови ракија и тоа: Ракија од грозје ,слива и јаболко; бели и жолти. Белите се 50 степени, а жолтите 40-43 степени. Главниот рецепт е стариот, традиционалниот рецепт преку кој моите дедовци произведувале ракија, но имаме додадено и наши иновации кои придонесуваат за вкусот и квалитетот на ракијата.


За вкусот и квалитетот на ракијата зборуваат и наградите кои ги имаме освоено на мегународен натпревар во Кавадарци каде учествуваа производители од Србија, Бугарија и Словенија. Златен медал доби лозовата ракија, а сливата сребрен и бронзен, раскажува Стефан.


Нивната визија е да се унапредат и да создаваат македонски производи кои ќе бидат синоними за квалитет, традиционалност и заштитен знак за Охрид и Македонија. Тие имаат основано и винарија во која очекуваат производството на виното да започне од годинава.

Нивните производи можете да ги нарачате до ваша домашна адреса, погледнете ги сите со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.