08.02.2024
Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје
Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје
Тимот на Кајак.мк е среќен што ќе ве запознае со Стефан,
човекот кој стои позади новата дестилерија „Царева“, местото од каде „извира“
новиот вкус на печена ракија од грозје, слива и јаболка.
Пред да ја раскажеме приказната за дестилеријата, сакаме да ви потенцираме дека ракијата од денеска е достапна во продавницата на Кајак.мк и истата можете да ја нарачате со еден клик ОВДЕ.

Стефан вели дека неговата фамилија се занимава со земјоделие
уште многу одамна, особено со лозарството и овоштарството. Нивното работно
искуство ги поттикнало да формираат земјоделско стопанство каде јаболката и
грозјето ќе ги продаваат како свежи овошја, но бидејќи цената на произодите
била ниска, а пласманот нестабилен, во 2023-та година одлучуваат да го
финализираат овошјето во краен производ.
Денеска, тие имаат регистрирано дестилерија под име „Царева“, кое име го носела нивната најстара баба.

Бабата Царева, била најстарата домаќинка во куќата каде
живееле тројца браќа со своите жени. Царева немала свои деца, но постојано водела
грижа и придонесувала за нивната фамилија, што во нејзина чест е именувана и
самата дестилерија
Дестилеријата се наоѓа во Клименштани- охридски регион кој е познат по производството на квалитетно грозје и овошје и каде природните услови се идеални за одгледување на овошје. На надморска висина од 700 метри, овој предел има природна киселка почва што придонесува за квалитетна ракија.
Семејството Димитриески обработува земјиште од 25000 м2, на
кое има засадено грозје од сортата жуплјанка, хамбург, рекацители и прокупец,
сливи од сортата стелни и лепотица, јаболка од сортите златен и црвен делишец,
ајдарет и јонаголд.
Дестилеријата произведува неколку типови ракија и тоа: Ракија од грозје ,слива и јаболко; бели и жолти. Белите се 50 степени, а жолтите 40-43 степени. Главниот рецепт е стариот, традиционалниот рецепт преку кој моите дедовци произведувале ракија, но имаме додадено и наши иновации кои придонесуваат за вкусот и квалитетот на ракијата.

За вкусот и квалитетот на ракијата зборуваат и наградите кои ги имаме освоено на мегународен натпревар во Кавадарци каде учествуваа производители од Србија, Бугарија и Словенија. Златен медал доби лозовата ракија, а сливата сребрен и бронзен, раскажува Стефан.

Нивната визија е да се унапредат и да создаваат македонски производи кои ќе бидат синоними за квалитет, традиционалност и заштитен знак за Охрид и Македонија. Тие имаат основано и винарија во која очекуваат производството на виното да започне од годинава.
Нивните производи можете да ги нарачате до ваша домашна адреса,
погледнете ги сите со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Ги изнесувам дечињата во природа без разлика на периодот од годината
Запознајте ја Ангела Тасеска, дипломиран биолог и едукатор, која преку работилници во природа ја отвора љубопитноста и љубовта на децата кон природата. Нејзината приказна од денеска е дел од Светот на Кајак.мк, свет кој промовира локални херои од Македонија.
Како да испланирате совршено викенд бегство на 2 часа од Скопје
Откријте како да планирате идеално викенд бегство на 2 часа од Скопје: најдобри локации, сместувања, активности и практични совети за брз одмор.
Конечно во Македонија – BOOKLOX.MK: Систем за менаџирање резервации на сместувања
Booklox.mk е систем за менаџирање со резервации на хотели, вили, апартмани, соби, викендици. Систем кој ќе Ви ја подобри продажбата, ќе го зголеми бројот на резервации и ќе го промовира Вашето сместување. А сето тоа и додека Вие спиете!
Културната сцена во Македонија: концерти, театар, филм и фестивали
Откријте ја живата културна сцена во Македонија – концерти, театарски претстави, филмски проекции и фестивали. Проверете што се случува овој викенд и доживејте нови културни искуства!
Манастири во Македонија: Духовно и културно патување низ историјата
Откријте ги манастирите во Македонија – духовни бисери на културата и историјата. Најдобри места за посета, убави пејзажи и незаборавно патување низ Македонија.
Произведувам путер од афион: Љубов од детството која сакав да ја реализирам на дело
Тимот на Кајак.мк ќе го посвети месец ноември на нови 20 локални херои кои своето време го посветуваат во производство на локална храна за која ви гарантираме дека досега не сте ја вкусиле.