08.02.2024
Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје
Создаваме квалитетни ракии од македонска слива, јаболка и грозје
Тимот на Кајак.мк е среќен што ќе ве запознае со Стефан,
човекот кој стои позади новата дестилерија „Царева“, местото од каде „извира“
новиот вкус на печена ракија од грозје, слива и јаболка.
Пред да ја раскажеме приказната за дестилеријата, сакаме да ви потенцираме дека ракијата од денеска е достапна во продавницата на Кајак.мк и истата можете да ја нарачате со еден клик ОВДЕ.
Стефан вели дека неговата фамилија се занимава со земјоделие
уште многу одамна, особено со лозарството и овоштарството. Нивното работно
искуство ги поттикнало да формираат земјоделско стопанство каде јаболката и
грозјето ќе ги продаваат како свежи овошја, но бидејќи цената на произодите
била ниска, а пласманот нестабилен, во 2023-та година одлучуваат да го
финализираат овошјето во краен производ.
Денеска, тие имаат регистрирано дестилерија под име „Царева“, кое име го носела нивната најстара баба.
Бабата Царева, била најстарата домаќинка во куќата каде
живееле тројца браќа со своите жени. Царева немала свои деца, но постојано водела
грижа и придонесувала за нивната фамилија, што во нејзина чест е именувана и
самата дестилерија
Дестилеријата се наоѓа во Клименштани- охридски регион кој е познат по производството на квалитетно грозје и овошје и каде природните услови се идеални за одгледување на овошје. На надморска висина од 700 метри, овој предел има природна киселка почва што придонесува за квалитетна ракија.
Семејството Димитриески обработува земјиште од 25000 м2, на
кое има засадено грозје од сортата жуплјанка, хамбург, рекацители и прокупец,
сливи од сортата стелни и лепотица, јаболка од сортите златен и црвен делишец,
ајдарет и јонаголд.
Дестилеријата произведува неколку типови ракија и тоа: Ракија од грозје ,слива и јаболко; бели и жолти. Белите се 50 степени, а жолтите 40-43 степени. Главниот рецепт е стариот, традиционалниот рецепт преку кој моите дедовци произведувале ракија, но имаме додадено и наши иновации кои придонесуваат за вкусот и квалитетот на ракијата.
За вкусот и квалитетот на ракијата зборуваат и наградите кои ги имаме освоено на мегународен натпревар во Кавадарци каде учествуваа производители од Србија, Бугарија и Словенија. Златен медал доби лозовата ракија, а сливата сребрен и бронзен, раскажува Стефан.
Нивната визија е да се унапредат и да создаваат македонски производи кои ќе бидат синоними за квалитет, традиционалност и заштитен знак за Охрид и Македонија. Тие имаат основано и винарија во која очекуваат производството на виното да започне од годинава.
Нивните производи можете да ги нарачате до ваша домашна адреса,
погледнете ги сите со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Read More

New Accommodation in Mariovo – Our Latest Investment
The village of Zoviče is primarily a destination visited in spring and summer, but Miteko mentioned during our conversation that from the upcoming winter season, their accommodation and the ethno restaurant "Kaj Mostot" will operate throughout the entire year.

Renovated Mountain Hut Puts Vitanchevo in the Spotlight
Exploring the foothills of Mount Kozuf, our caravan arrived in Gorni Disan, a village located 12 kilometers from Negotino and situated at an altitude of 580 meters above sea level.

Hotel and Restaurant Tsarevoseski Attracts Tourists in the Heart of Delchevo
If we talk again about organizing team-building events for small companies, then the Tsarevoseski hotel has the capacity to accommodate 30 guests at the same time.

Another Beautiful SPA Destination in Macedonia Modernized
The new owners of the Spa Center and Hotel Tsar Samuel, who decided to invest in this strategic location with great potential, have created a new story and a new look for the entire property.

First Apple Rakija in Macedonia Launched with a Stamp
The distillery was registered in the autumn of 2022, when Zlatko, together with his family, decided to bring to life an idea they had for nearly 20 years.

Meet Blaga: The Female Potter Who Inherited Her Craft from Her Grandfather
On Kajak.mk, you will find numerous articles promoting male and female artisans, whom we consider local heroes, creating small things of great significance for the development of tourism.