14.10.2022

Предлог викенд дестинација: Беровското Бачило кое 25 години произведува квалитетно сирење

Предлог викенд дестинација: Беровското Бачило кое 25 години произведува квалитетно сирење

25 години сме поврзани со сточарството, а тоа не поттикна да одиме чекор напред, вели Филип од ресторанот „Бачило“ кој од денеска е дел од базата „Гастрономија“ на Кајак.мк

Има многу семејни мали кои се отворија во време на пандемијата, а за кои тимот на Кајак.мк гордо пишал и ги поддржувал.

Денеска имаме уште една приказна, која овојпат своето место го добива во категоријата „Гастрономија“ а која дестинација можете да ја посетите и да дегуситрате разновидна храна.


Ние разговаравме со Филип, млад член на ресторанот „Старо Бачило“. Филип вели дека нивната слатка семејна приказна започнала да живее на 17.07.2021 година, а името го добива од бачилото кое се наоѓа во склоп на ресторанот, а каде се одгледуваат овци и се произведува вкусно овчо сирење.

Тој додава дека неговото семејство гради 25 годишна традиција во соодност со сточарството, а тоа ги поттикнува да отпочнат со нов ресторан кој ќе нуди нешто што го нема во Берово и Малешевијата.


Покрај бачилото, уникатен е амбиентот и ентериерот на локалот кој на гостите им дава мир и ги враќа назад во минатото како што било некогаш во Берово и Малешевијата. Од друга страна пак, храната која се служи овде е секогаш свежа и домашна, вели Филип.


За гастрономите кои го додаваат „Старо Бачило“ на нивната листа на посети, Кајак ги советува да ги вкусаат „Клисите во бакарна тава“, повеќето разни видови компир и секако сирењето.


Филип вели дека гостите кои го посетуваат локалот, секогаш си заминуваат со полн стомак и насмевки, а позитивните коментари нив ги прават среќни.

Доколку сакате да погледнете точна локација и контакт за резервации, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Snezana m

    15.10.2022 16:21

    Go posetivme vo avgust, imase normalna poseta ne mnogu guzva a bevme posluzeni kasno so izgovor deka ima mnogu guzva, jadevme na rati, prvo salata namesto kafe koe morav me 3 Pati da go poracame, potoa kompir, lebot poracam platen ne go donesoa I na kraj mesoto, neljubezen personal I za mene ne zasluzuva povtorno poseta

Прочитајте повеќе

Анализа на кориснички искуства (guest experience) кај малите домаќини

Анализа на корисничкото искуство кај малите домаќини во Македонија, со осврт на комуникацијата, првиот впечаток, автентичноста и потребата од подобрување на стандардите за услуги за подобрување на туристичкото искуство.

Запознајте го Младен: Човекот кој го промовира Кратово преку секој залак

Запознајте го Младен Мицевски – професор, туристички водич и љубител на гастрономијата кој со страст ја раскажува културата на Кратово. Откријте ја неговата автентична гастро тура преку која градот се претвора во уникатна рурална и одржлива туристичка дестинација.

Од љубов кон креативноста до уникатни аранжмани: Марија и светот на Kala’s Crafts

Запознајте ја Марија, креативната сила зад Kala’s Crafts, која создава уникатни букети од овошје, слатки аранжмани и рачни изработки со љубов и внимание кон секој детал.

Како малите семејни бизниси ја менуваат туристичката карта на Македонија

Откријте како малите семејни бизниси со автентичност и гостопримство ја обликуваат новата туристичка карта на Македонија и ги оживуваат руралните региони.

Уникатен тим билдинг со TaskForce: Енергија од Битола и Прилеп за супер ден

Уникатен тим билдинг со TaskForce: Енергија од Битола и Прилеп за супер ден.

Скриени места за дигитални номади во Македонија: планинските дрвени куќи како идеален избор

Откриј ги најубавите скриени планински дрвени куќи во Македонија—совршени за дигитални номади кои бараат мир, интернет и природа за remote работа.