14.10.2022
Предлог викенд дестинација: Беровското Бачило кое 25 години произведува квалитетно сирење
Предлог викенд дестинација: Беровското Бачило кое 25 години произведува квалитетно сирење
25 години сме
поврзани со сточарството, а тоа не поттикна да одиме чекор напред, вели Филип од ресторанот „Бачило“ кој од денеска е дел од базата „Гастрономија“ на Кајак.мк
Има многу семејни
мали кои се отворија во време на пандемијата, а за кои тимот на Кајак.мк гордо
пишал и ги поддржувал.
Денеска имаме уште една приказна, која овојпат своето место го добива во категоријата „Гастрономија“ а која дестинација можете да ја посетите и да дегуситрате разновидна храна.
Ние разговаравме
со Филип, млад член на ресторанот „Старо Бачило“. Филип вели дека нивната слатка
семејна приказна започнала да живее на 17.07.2021 година, а името го добива од
бачилото кое се наоѓа во склоп на ресторанот, а каде се одгледуваат овци и се
произведува вкусно овчо сирење.
Тој додава дека неговото семејство гради 25 годишна традиција во соодност со сточарството, а тоа ги поттикнува да отпочнат со нов ресторан кој ќе нуди нешто што го нема во Берово и Малешевијата.
Покрај бачилото, уникатен е амбиентот и ентериерот на локалот кој на гостите им дава мир и ги враќа назад во минатото како што било некогаш во Берово и Малешевијата. Од друга страна пак, храната која се служи овде е секогаш свежа и домашна, вели Филип.
За гастрономите кои го додаваат „Старо Бачило“ на нивната листа на посети, Кајак ги советува да ги вкусаат „Клисите во бакарна тава“, повеќето разни видови компир и секако сирењето.
Филип вели дека
гостите кои го посетуваат локалот, секогаш си заминуваат со полн стомак и насмевки,
а позитивните коментари нив ги прават среќни.
Доколку сакате да
погледнете точна локација и контакт за резервации, кликнете ОВДЕ.
Коментари
-
Snezana m
15.10.2022 14:21
Go posetivme vo avgust, imase normalna poseta ne mnogu guzva a bevme posluzeni kasno so izgovor deka ima mnogu guzva, jadevme na rati, prvo salata namesto kafe koe morav me 3 Pati da go poracame, potoa kompir, lebot poracam platen ne go donesoa I na kraj mesoto, neljubezen personal I za mene ne zasluzuva povtorno poseta
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.