03.04.2021
Живеам на планина каде изградив вила во која подготвувам храна за моите гости
Живеам на планина каде изградив вила во која подготвувам храна за моите гости
Целта од постоењето на Кајак.мк е да им овозможи на сите да заработат нешто плус од својот дом и да ги запознаат туристите со животот на мештаните во околината. Нашата мисија е преку поголема доверба во човештвото да докажеме дека секој може да биде добар сопственик и патник во едно.
За да ја постигнеме нашата цел, имаме мисија преку која сакаме да изградиме поголема доверба помеѓу гостите и сопствениците на објекти за изнајмување. Ние решивме да отпочнеме со раскажување на животните приказни на сопствениците на објектите кои се дел од нашата база приватни сместувања во кои може да престојувате.
Многумина
од вас веќе ја посетиле вила „Преведена“ која се наоѓа во непосредна близина на Бела Вода, на патот помеѓу Струмица и Берово.
Животот на сопственикот поминал на планина во селото Двориште. Таму расте, како мал помага на семејството и ужива во годините од детството. Неговото родно село е Двориште. Ова село се наоѓа во Малешевијата, на 1200 метри надморска височина и е идеално за луѓето кои обожаваат природа и тишина.
Името на селото потекнува од ископините на една стара населба позната како „Двор“. Селаните овде претежно се занимаваат со земјоделие. Најмногу се одгледува компир од поледелските активности, додека сточарството е исто така многу развиено. Најмногу се одгледуваат овци, кози и свињи.
Драган израснал одлгедувајќи овци со дедо му во местото наречено Преведена, а денеска на местото каде ги чувале овците има изградено уникатна вила која е дел од нашата база. Неговата животна приказна е доста интересна. На помлади години, додека живее во Македонија работи како полицаец, но се одлучил да се откаже од ова професија и да замине во Италија каде ќе работи како кувар, професија кон која отсекогаш имал симпатии. По доброто работно искуство во Италија, својата кариера ја продолжува во Африка.
Пред една година тој се враќа во родниот крај и се одлучува да изгради вила недалеку од своето село, за каде отсекогаш мечтаел да живее. Преведена, како место кое го засакал од мал го одбира како негова идеална локација за градење на вила. Сам ја црта и дизајнира вилата како што посакуваа таа да изгледа.
Денеска живее и работи во селото. Денот го поминува грижејќи се за кучињата, одржувајќи ја градината во која сади одгледува органски растенија. Сади домат, пиперки, краставици, зелка, спанаќ, магданос, босилек, грав, разни видови боранија, лук, кромид, компир и ред други растенија кои ги користи за подготовка на врвни специјалитети на своите гости.
Она што го прави уникатно неговото постоење во ова село е тоа што гостите може во текот на сезоната сами да се послужат од градината, а воедно да им подготви одлични специјалитети од македонската, италијанската и француската кујна кои му се омилени.
Во селото двориште, ве опушта самата природа. Најважно од се е тоа што гостите овде ја уживаат приватноста. Заробени се со чист воздух, без гужви, без друштво и без гласна музика.
Ова е вистински одмор за луѓето кои со еден збор сакаат да побегнат од сѐ.
Неговата уникатна градба која денеска е дел од базата на Кајак.мк, можете да ја погледнете со еден клик ОВДЕ. Палазлија/Преведена — два планински превои (Палазлија 1.145 м. и Преведена 1.200 м.) на јужните падини на планината Огражден, што ги спојуваат Струмичкото Поле со областа Малешевија, односно градовите Струмица со Берово и Делчево. Преминот е отворен за сообраќај преку целата година. |
Коментари
-
Joco Dimitrovski
05.04.2021 18:13
Odlicni se ovie storii, i e potik i za drugi koi imaat takvi, ili slicni prikazni da gi spodelat. Jas imam kuka vo planina ,vo prekrasna cista sredina. Del e uredena no ima uste dosta za sreduvanje. Nemam dovolno pari da ja doopremam ,kako vnatresnosta taka dvorot i okolinata. Ima odlicni uslovi za odgleduvaje na zdrava hrana . Okolu samiot objekt ima 3,0ha nasad so lesnik i dr.ovoski.Ako ima zainteresirani za da pomognat moze da mi se javat na e-maii [email protected] ili na tel.070298956 . Mn.pozz.
-
Бранислав Лазиќ
04.04.2021 16:35
Неверојатно со која љубов ја создаде куќата и атмосферата. Голема почит.Ќе се потрудам макар на еден ден да ја посетам оваа убавина.
-
Кајак Тим
03.04.2021 15:37
Почитувана Лидија, повеќе инфо ќе најдете на следниот линк. Или со еден клик на последната реченица каде што пишува ,,Кликнете овде" http://kajak.mk/smestuvanje/8bba4d2a-vila-prevedena-suvi-laki
-
Лидија
03.04.2021 14:42
Би сакала да знаам колку е цена на ноќевање во двокреветна соба во вашата вила
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.