26.10.2020

Побрзајте, на Галичник имаат есен!

Побрзајте, на Галичник имаат есен!

Кајак ве води низ есенските планински шаренила. Замислете да сте на велосипед по некој планински пат, а од вашата лева и десна страна да ве следат жолта, портокалова, темно црвена и надежна зелена боја?

Запознајте ја Катерина која ги овековечува убавините на нашата земја. Таа воедно и ги советува туристите за тоа кој период е најсоодветен за одредена туристичка дестинација. За месец октомври и ноември нејзина препорака е Галичник. Особено за љубителите на добрата фотографија како што е таа, но и за патниците- уметници во душа. На својот инста профил @topuzovska таа  на својот инста профил @topuzovska го раскжува Галичник кој е убав во октомври. Како што ни објасува, чекала убав ден на крајот од месецов знаејќи дека шумата ќе биде во боите на есента и идеална за фотографирање.

Нејзината фото тура која ја препорачува на сите е со старна точка од Царевец, место кое е на патот накај Галичник, а од каде се гледа и Мавровското езеро,а надоле има убав поглед кон стариот пат.

Со пристигнувањето во Галичник се качувате малку погоре (доколку не е врнежливо не сте обврзани да се движете по асфалтниот пат).

Од горе убаво се гледа целото село и ако е убав денот боите се гледаат преубаво. Секако покрај главната црква во средина на селото убаво е да се види и малата црквичка Св. Петка (таа се наоѓа на патот за накај ресторанот Неда).

Секако ручек во Неда со убав поглед. Ако сакате друг стил на слики од Галичник има преубави места после Неда, на патот накај селото Јанче каде што одлево се гледа Галичник а десно се другите села што се наоѓаат под врвот Крчин.


Сакате уникатно сместување на Галичник?

Хотелот Тутто ја има една од најдобрите локации во Македонија




Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.