13.05.2021

Мојата цел е да го поставам Лесново на гастрономската туристичка мапа

Мојата цел е да го поставам Лесново на гастрономската туристичка мапа

На само два часа од Скопје се наоѓа Лесново. Дестинација која мора дефинитивно да ја посетите ова лето. Посетете го Лесновскиот манастир, атрактивните пештери и етно ресторанот „Лесновска Куќа“.

Денеска разговараме со домаќинот Коцев, чиј ресторан подготвува храна на традиционален начин. Коцев вели дека останал да работи и живее во Лесново, оти смета дека може да помогне во развојот на туризмот во овој регион.


За Кајак.мк вели дека приказната започнала од етно куќа која е трансформирана во ресторан со одлични специјалитети и со прекрасен поглед кон манастирот.

Коцев е добро запознаен со областа, за која смета дека наскоро ќе влезе под капата на УНЕСКО. Со години ги проучува пештерите во регионот и вулканските камења.


Според него, доколку туристите поминат еден ден поминат во Лесново ќе научат битна лекција. За оние туристи кои се прашуваат како би го поминале денот во Лесново, Коцев вели дека може да започнат од посета на манастирот, а потоа да го посетат и локалниот музеј во кој ќе научат многу за животот на луѓето на овие простори.


Фото: mojportal.mk

„Туристите најмногу се заинтересирани за пештерите кои во минатото служеле како ќелии каде престојувале голем број монаси. Според преданието, тие настанале кога локалното население ископувало руда. Подоцна овие пештери биле населени од пустиножители и испосници, кои во овој крај ги имало многу, вели тој.


Фото: Google/Tosee - Own work

Во една од пештерите тихувал пустиножителот Гаврил Лесновски, за кој денеска има изградено манастир.

Овие пештери денеска служат како мали светилишта со многубројни икони од кои се шири пријатен мирис на темјан.


Фото: mojportal.mk

Коцев вели дека покрај историјата, Лесново е идеална гастрономска дестинација. Она по кое е препознатл неговиот ресторан е специјалитетот од јагнешко и овчо месо под сач. Според него, храната мора да биде подготвена на традиционален начин како би можело да се задржи автентичноста.


Од денеска, секој ќе може да резервира гастрономско доживување во „Лесновска куќа“. Ваквата атракција која ја организира домаќинот Коцев е дел од нашата база, а истата за истата ќе можете да дознаете повеќе информации ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.