15.05.2020

Што знаеме до сега за Грција, Ковид-19 и летните одмори

Што знаеме до сега за Грција, Ковид-19 и летните одмори

Грчките власти олдучија од утре, да отворат 515 плажи на кои досега пристапот беше забранет поради пандемијата. Тоа се организирани плажи, додека користењето на дивите плажи ќе остане и понатаму забрането.

Максималниот број на посетители ќе биде 40 луѓе на 1.000 квадратни метри, минималната оддалеченост на чадорите е четири метри, додек под еден чадор може да има најмногу две лежалки оддалечени еден метар. По заминувањето на секој посетител лежалките ќе ги дезинфицира персонал, кој постојано мора да носи заштитни маски.

МОЖЕ ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА:  Во тек се подготовки за реотворање на двата аеродроми

Рестораните и баровите на плажите нема да служат храна на масите. Тие мора да ги отстранат масите и столовите и да продаваат храна која се пакува, а гостите ќе чекаат ред оддалечени метар и половина едни од други и ќе ја подигнат храната.

На плажите се забранети алкохолни пијалаци, доставување оброци, собирање на луѓе во групи и спортување за кое е потребен физички контакт. Плажите ќе работат од 8 часот наутро.


Erika M

Грчките власти на посетителите им порачуваат дека песокот, морската вода и воздухот не се проблем, а раководителите на плажите предупредуваат дека тоалетите и кабините за туширање мора да бидат беспрекорно чисти и дезинфицирани.

Патување на грчките острови речиси и нема да има бидејќи се ограничени на апсолутно неопходни, а бродските линии се максимално проретчени. Грчката влада размислува да дозволи патување на островите најблиски до Атина во Саронскиот залив веројатно од 18 мај натаму. Забраната за шатување на другите острови останува, барем до 25 мај, кога се очекува повторно да почнат да возат патнички бродови со строги санитарни мерки и со преполовен капацитет.

Од 1 јуни се очекува повторно отворање на хотелите, но само на тие кои работат цела година, а сезонските ќе започнат од 01 јули. Во иднина работењето на хотелите ќе биде во согласност со строгите насоки од Европската комисија.
COVER: Nick Karvounis

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ:

Авиокомпаниите ќе мора да ги обештетат клиентите за откажаните летови поради пандемијата

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.