10.02.2021 16:19

Ја промовирам убавината на Македонија на кинески јазик

Живеев во главниот град на Кина скоро 10 години и доживотно ќе бидам благодарна за необичните искуства кои ги стекнав таму, вели Симона Спирковска која за нас е позната како „девојката која ја промовира Македонија на кинески јазик“.

Позната по своите видеозаписи кои ги споделува на социјалните мрежи, нашиот тим не би останал рамнодушен доколку не разговараше со неа и да ни го раскаже мотивот на нејзината работа.

 

Симона вели дека целта од споделувањето на видеата од разни градови и локации ширум државата е да ја престави Македонија и нашата култура пред своите пријатели кинези и сите оние кои ја следат. Со нејзиното искуство сака да придонесе кон доближување на овие две различни култури. Воедно сака да ја пренесе автентичната енергија, култура, историја, природни богатства и начинот на живеење во Македонија.

На некој начин имам цел ги поттикнам кинезите да истражуваат повеќе за Македонија, вели Симона. На овој начин би потикнала соработка, а и развој на туризмот во Македонија кога се во прашање кинески туристи.

Видеозаписите ги забележуваат и луѓе кои ја имаат посетено Македонија а со кои е во постојана комуникација за идна соработка.

Кинезите кои биле во Македонија имаат позитивни впечатоци од нашата култура, традиција и природна убавина, додава Спирковска. Тие се воодушевени од храната, добрите временски прилики, и чистиот воздух.

Кинезите кои го пробале црвениот патлиџан набран од градина, се уште се сеќавале на вкусот, вели Симона. Нашиот патлиџан ги потсеќа на  вкусот на кинескиот патлиџан во шеесеттите години. За нив свинското месо е многу поефтино во Македонија, а и сите други меса им се многу вкусни.

 

Интересно е што не може да направат разлика помеѓу големите и помалите градови во Македонија. На пример за нив Скопје и Прилеп се исто. Но ги обожаваат градовите, хармонијата помеѓу народот и фактот дека луѓето ги вреднуваат фамилијарните вредности.

Симона живеела во Пекинг скоро 10 години, каде го учи јазикот, завршува додипломски и постдипломски студии. Има прилика да работи и да го научи начинот на кој функционира животот во Кина.

 

За неа Кина е втор дом, а се надева дека конекцијата помеѓу Македонија и Кина допрва ќе се гради. Кина е земја која има многу вредности и културни богатства. Со нејзиното враќање во Македонија, таа држи и часови по кинески јазик на сите оние кои се заинтересирани да научат. 


Доколку сакате да го погледнете последното видео од Симона каде раскажува за Охрид, кликнете ОВДЕ

Доколку сакате да разговарате со Симона и да се информирате за тоа каде би можеле да го изучувате кинескиот јазик, тогаш јавете се на: 076 639 227

Прочитајте повеќе

Започнавме со една икона за подарок, а сега имаме огромен број резбарски дела

Кога сме кај туристичките приказни од луѓето кои прават мали нешта со огромно значење во развојот на туризмот, тимот на Кајак.мк се одлучи месец Март да го посвети на жените хероини кои творат во Македонија.

Нашиот еколошки пчеларник е доказ дека Македонија е навистина медена земја

Време е да почнеме да размислуваме околу пролетните патувања. Многу наскоро ќе се пробуди животионскиот свет во Македонија, а со тоа се пробудува и нашата желба за активно патување.

Резервирајте шармантна традиционална македонска куќа со поглед кон Радика

Во селото Јанче, со векови наназад, традиционалните македонски куќи се реновираат од страна на локалното население, користејќи локални камења, дрва и еспертиза од локалните стари чувари на тајната за шармот на куќата.

Животот ме научи да се пронајдам како туристички водич во Охрид

Пролета не е пролет ако не го посетите Охрид. Март е месецот кога се најавува новата сезона и кога сонцето се повеќе привлекува туристи во градот.

Вила на Пониква за луѓето кои “мразат“ луѓе

Има патници кои бараат начин како да одморат глава од луѓе. Таквите барања тимот на Кајак.мк ги разбира бидејќи знаеме колку е важно патувањето во намалувањето на стресот и колку секој чека да отпатува некаде за да го искористи своето слободно време.

Кампуваме низ цела Македонија, секој авантурист може да ни се придружи

Пролетта ни тропа на врата, југот на Македонија веќе е прилично зелен, а желбата да се скокне во вода се повеќе расте. Март е месец на двоумење! Дали утре ќе падне нов снег или ќе блесне јако сонце. Но како и да е, Македонија започна да се буди од зимскиот сон.