23.04.2025

Во Валандовскиот крај се развива нова туристичка гастрономска приказна

Во Валандовскиот крај се развива нова туристичка гастрономска приказна

Кајак.мк секогаш истражува онаку каде што недостасува! Ние во Кајак.мк настојуваме да ги промовираме оние предели во Македонија кои не се туристички атрактивни и секако да ви докажеме дека и таму има уникатни атракции кои можете да ги доживеете.

Денеска ве водиме во срцето на валандовскиот регион, поточно во село Пирава, каде климата е медитеранска, а почвата плодна за создавање гастрономски ремек дела.


Такви ремек дела во моментов создава Александар Аврамовски, човекот кој љубовта кон маслинката го поттикнала да засади над 800 дрвца маслинка, а денешниот родот да го претвара во митолошка течност која го носи епитетот како прво македонско бутик ладно цедено маслиново масло.


Александар нѐ пречека во својите производстени погони во Пирава, кои погони ќе бидат отворени за индивидуални посетители од средината на октомври, кога, како што вели тој, ќе ги добие новите залихи на маслиново масло.


ОД ИДЕЈА ДО ЗАНАЕТ

Сѐ започнало во 2008 година, како семејна визија која полека, но сигурно, прерасна во вистинско земјоделско богатство, вели Александар. Денеска на повеќе од 20.000 квадратни метри маслинова градина растат повеќе од 800 маслинови дрвца од сортата Chalkidiki, Ascollana и Picual. Ништо овде не е оставено на случајност: секој лист, секој плод и секој чекор од производството се раководат со страст, знаење и внимание кон деталите.


Семејството Аврамовски има инвестирано во современа технологија и складишта, а во 2024 е набавен врвен млин за ладно цедење кој го поставува стандардот високо – според најстрогите светски критериуми.

Александар вели дека секоја маслинка се бере рачно, а преработката започнува најдоцна 4 часа по бербата, при строго контролирана температура од 24°C што е магична формула за задржување на нутритивните вредности и природниот вкус.


МАСЛИНОВО МАСЛО СО ДУША

Маслото не само што е 100% произведено од сопствени маслинки, туку секоја капка зборува за Македонија – за нејзината почва, нејзиниот дух и нејзините луѓе. Со ниска киселост, богато со антиоксиданти, со боја како злато и вкус кој потсетува на свежо покосена трева и штотуку набрани маслинки – ова масло не е само производ, туку доживување за сите сетила.


Тимот на Кајак.мк ја додава оваа уникатна Olive Garden приказна во категоријата на гастрономски предлози, а како шти и ви споменавме на есен ќе бидат официјално отворени вратите за индивидуални посетители кои ќе може да прошетат низ маслиновата плантажа, да се запознаат со процесот на производство и да го осетат вкусот на валандовскиот крај.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Успешен тим билдинг со SEMOS CLOUD: Море, сонце и тимски победи!

Тим билдинг со SEMOS CLOUD: Tимски дух и позитивна енергија. Зарем не посакува човек да работи во една ваква компанија?

Аристократ продолжува да сади иднина – годинава во Неготино!

Тим билдинг со етно музика, традиционални игри и вкусна локална храна, ја заокруживме уште една незаборавна авантура.

Приватни вински доживувања со Кајак.мк – летна магија во семејни винарии низ Македонија!

Вински дегустации, вински вечери, приватна атмосфера и уникатно доживување!

Предлог пикник дестинација: Рибничка река

Дали сте слушнале за Рибничка Река која важи за една од најголемите притоки на реката Радика?

Ново на Кајак.мк: Авантуристички парк на Осоговските Планини

Adventure park нуди уникатен спој на активности на отворено, мирна планинска атмосфера и автентична македонска гастрономија.

За првпат во Македонија: Прв голф терен достапен на Кајак.мк

Голф терен во Охрид. На располагање е целокупна опрема за изнајмување, како и основна обука за почетници. Патувањето со голф-карт низ зелениот терен е само еден од многуте моменти што ќе ги паметите.