03.12.2024
Производуваме 100% природен сок од преспанска јаболка
Производуваме 100% природен сок од преспанска јаболка
Прво нешто кое ви
паѓа на ум кога ќе се спомне Преспа е јаболкото. Ние во Кајак.мк велиме дека
Царев Двор е изворот на добра и квалитетна јаболка, а дека тоа е така,
раскажува приказната на Никола Џаков, човекот кој произведува 100% природен сок
од преспанска јаболка.
За јаболкото од Преспа сме пишувале доста. Сигурно се сеќавате на приказната на Ана за „Spirit of Prespa“ која дестинација денеска е домаќин на многу странски туристи. Оваа приказна која ќе ја прочитате во продолжение е поразлична од нашите досегашни приказни, бидејќи за првпат пишуваме за македонец кој произведува 100% природен сок од јаболка.
Доколку нѐ прашате за вкусот на сокот, можеме да ви
гарантираме дека ваков сок од јаболко, со сигурност не сте пробале одамна.
Идеален е за деца и возрасни бидејќи не содржи додатни шеќери, нема конзерванси
и нема додадена вода.
Но, пред да
преминеме на опцијата преку која можете да го нарачате сокот, би сакале да ви ја
раскажеме приказната на производителот, следбеник во својата фамилија.
Никола Џаков по
професија е електроинженер, меѓутоа активната работа на семејните насади го
поттикнува неговото “хоби“ да прерасне во примарна дејност и професија со која
ќе се занимава секојдневно.
За Кајак.мк вели дека на овоштарникот е од кога памети за себе, учел од неговиот татко, дедо, неговите блиски роднини и семејни пријатели кои сето свое искуство му го преточиле за денеска, да го преземе во свои раце одгледувањето на јаболкото.
Секој стекнат “занает“
носи свое уживање но и свои обврски. На денешно време одледувањето на јаболката
може да биде вистинска пасија, а може да биде и стрес, кога станува збор за
продажбата и откупот на јаболкото. Сите сме доволно запознаени со проблематичната
откупна цена која не им овозможува достоинствена заработка на производителите.
Токму ниската
откупна цена го поттикнува Никола да отпочне една нова приказна во производство
на природен сок од јаболка под брендот „Сок од Царев Двор“.
Никола вели дека минатата година започнале со производство и тестирање на сокот, како и анализирање на рокот на конзумација, а од годинава започнале и со негова продажба.
Денеска,
„Домашното цедено јаболко“ од Царев Двор има свој ланец на производство. Никола
вели дека доколку треба да се направи споредба помеѓу продажба на сурово
јаболко и продажбата на сокот од јаболко, дефинитивно првото е далеку полесно
бидејќи не носи обврски и контрола.
Кога станува збор за производсто на сок, треба да се внимава многу на хигиената, да се има редовен надзор и контрола, а препарати и прскање не треба ни да се помисли да се користат, вели тој.
Во моментот,
половина од своите овошни насади се користат за преработка и производство на
сок, додека другата половина се користи за стандардна продажба на јаболко.
Никола не е сам
во производството, овде е неговата сопруга и неговите двајца синови кои му
помагаат. Годинава сокот го имаат продавано на два саеми за храна во
Македонија, а во иднина ќе можете да го најдете сокот и на други настани.
Доколку сакате да
ја вкусите Преспа преку чаша добар и квалитетен сок, можете истиот да го
нарачате со достава до ваша адреса. Повеќе информации со еден клик ОВДЕ.
Коментари
-
Aco Adzievski
04.12.2024 19:14
Ве поздравувам и охрабрувам да продолжите да го унапредувате семејниот бизнис. Браво
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Во Кадино се отвори нов хотел со спа, фитнес и бар со панорамски поглед
NEST Suites во Кадино со свој спа и фитнес центар и Rooftop bar.
Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој
Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.
За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци
Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.
Нова планинска куќа во село П’клиште
Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.
Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево
Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.
Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна
Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.