16.10.2020
Каде е Македонија на туристичката гастромонска мапа
Каде е Македонија на туристичката гастромонска мапа
Светото денеска го одбележува интернационалниот ден на храната. Македонија е позната по својата добра храна, а доколку запрашате странски турист кој ја посетил нашата земја, со сигурност ќе слушнете како ја фали нашата кујна. Зошто странските туристи ја обожаваат македонската кујна? Што е тоа по кое Македонија е позната на светската туристичка гастрономска мапа. Тимот на Кајак.мк денеска нема да филозофира, ами ќе ви сподели како другите гледат на нашата кујна.
„TasteAtlas“ е интернет стрница наменета за туристи кои пред се добри гурмани. На Taste Atlas може да се најдат сите специјалитети по кои една земја е позната. Како туристички сервер се надеваме дека многумина од вас за првпат ќе се соочат со имиња на македонски специјалитети. Со тоа што во моментот ни е забратено да патуваме надвор од државата, ние се надеваме дека ќе направите една добра туристичка обиколка на нашата земја и ќе дегустирате од се по нешто.
Татлија- Препорачано од Кајак.мк во Радовиш
Татлија е вид на ориентално слатко, од пченичен гриз, попарена со шербет. Вкусот на татлијата е сличен со оној на баклавата. Татлиите имаат повеќе варијанти и вообичаено содржат: брашно, млеко, масло, сечкани ореви и суво грозје, прелив од сируп од шеќер.
Слатко од смокви- Препорачано во Гевгелија
Слаткото од смокви е благ десерт кој се приготвува од смокви. Смоквите се лупат и се ставаат во вода за подоцна да се додаде шеќер. Се комбинира и со други овошја.
Пастрмалија- Препорачана од Кајак.мк во Штип/Радовиш
Пастрмалија е македонски специјален вид на пита направен од тесто и месо. Традиционалната пастрмалија има долгнавеста форма со сецкано месо врз неа. Името потекнува од зборот пастрма, што значи солено и сушено месо од овца или јагне.
Крушевски локум- Препорачано во Крушево
Подготовката на крушевскиот локум е тајна. Треба едноставно да се појде и проба.
Лапа- Препорачано во Кочани
Лапа — специјалитет од ориз, вода и афионово семе (мак). Се смета за својствен на кочанскиот регион во Македонија. Карактеристично за подготовка на лапата е што се користат скршени оризови зрна (уфак) што овозможува, по варењето, оризот воопшто да не се забележува, односно се добива еднолична смеса.![]()
Мелаз’к- Препорачано во Куманово
Специјалитет од кукурек и јагнешки желудци исецкани на парчиња. Се поселуваат и забиберуваат. Јагнешките црева (кукурекот) и желудците увалкани во брашно и испржени во истата тава каде се пржеше месото и дробовите.
Симит погача- Препорачана во Скопје
Симит-погача — јадење односно печиво од тесто во вид на сендвич составен од лепче (кифла) и од мрсна (празна) пита без заире - полнење (сирење, месо или слично), која наликува на бурек. Потеклото на името е од турските зборови: симит кое се однесува на месеното лепче и погача кое се однесува на питата која се става во внатрешноста на лепчето. Бидејќи симитот е вид на месено лебно печиво, ваквиот вид на симит погача е препознатлив за Скопје, па оттаму е познат и како скопски симит, додека обичниот симит во Турција е месеното лепче налик на македонскиот ѓеврек.
ПРОДОЛЖЕТЕ НА ВТОРАТА СТРАНИЦА СО ЕДЕН КЛИК ОВДЕ.
Блог
Препораки
Read More
Magical New Year Experiences in Macedonia: A Festive Atmosphere to Remember
Experience the magic of New Year’s season in Macedonia: sparkling cities, enchanting Christmas trees, creative workshops, local gifts, and winter adventures that create unforgettable memories.
I Bought a Few Sheep and Moved to the Countryside: That’s How It All Began
For years, the Kajak.mk team has been sharing the most unique stories of local heroes across Macedonia—people who create small but meaningful changes that contribute to the growth of tourism. Our mission is to inspire young people in Macedonia, encourage them to think differently from their peers, and guide them toward valuing the local: production, tourism, and hospitality. Today, we bring you the story of Saše Kitanovski, one of our true local heroes.
Why Santa Doesn’t Like You
Why Santa Doesn’t Like You
Weekend Getaway Ideas: Relaxing Stays at Top Spa Hotels and Resorts
Discover how spa accommodations can turn your weekend into true relaxation. Get practical tips, ideas, and what to expect from a perfectly planned spa getaway.
Guest Experience Analysis in Small Hosts and Accommodations in North Macedonia
Analysis of Guest Experience in Small Hosts in North Macedonia, highlighting communication, first impressions, authenticity, and the need to improve service standards to enhance the tourism experience.
Meet Mladen: The man who shares the spirit of Kratovo through every bite
Meet Mladen Micevski – a professor, tour guide, and gastronomy enthusiast who passionately shares the culture of Kratovo. Discover his authentic gastro tour, where the town transforms into a unique, rural, and sustainable tourist destination.