24.03.2021
Престојувајте во винарија која во својот подрум одгледува органско вино
Престојувајте во винарија која во својот подрум одгледува органско вино
Убавите приказни кои „туризам“ значат ги пишуваме со огромно задоволство. Без разлика што пандемијата му пркоси на секторот, сепак тимот на Кајак.мк дава се од себе за да ги испромовира луѓето во Македонија кои прават мали нешта со огромно значење во развојот на туризмот.
Денеска сакаме да ве запознаеме со една
успешна приказна, која првите страници ги испишала неодамна. Запознајте го Гоце
Попов кој заедно со неговата сопруга се големи љубители на виното. Гоце вели
дека патувале насекаде низ светот и посетиле многу винарии. Се запознале со
Тоскана, Истра, Словенија и Србија, а во Македонија велат дека ги имаат посетено сите места каде се
пороизведува добро вино.
Пред три години се решиле да купат стара куќа изградена во 1956 година и во неа да ископат подрум каде ќе ги чуваат сите танкови за ферментација на виното.
Минатата година кога памденијата земала
замаф, тие се одлучиле да ја стартуваат приказната наречена „Подрумот Попови“.
Го одбрале Кавадарци како идеален град за
развој на својата приказна поради самиот вински регион, големиот број сончеви
денови во годината, одличните климатски услови, прекрасната местоположна, идеалната
почва за црвени и бели сорти на грозје но и поради традицијата од три генерации
кои правеле вино во нивните домови, која тие денеска сакаат да ја продолжат.
Целта на винскиот подрум е да ја заокружи посветеноста и љубовта кон виното, но и да остави аманет на идните генерации да го негуваат тоа што им го нуди почвата.
Регистрирани како легални субјекти на пазарот
за вино, нивниот подрум денеска има капацитет да произведе 6000 шишиња со пет
различни етикети и тоа: Вранец, Дисан, Кабарне Совињон, Темјаника Голд,
Шардоне Смолник и Вранец Барик.
Во склоп на винаријата има сместување каде гостите може да престојуваат во соби кои имаат стаклен поглед кон винскиот подрум. Капацитетот е за 8 лица, односно четири апартмани.
Винаријата нуди дегустација на четири вина
кои се служат заедно со пршута, кашкавал и сирења, како и традиционалниот
кавадаречки геврек.
Во подрумот одлежува и провото органско вино Вранец кое е направено од органско грозје Вранец. Гоце вели дека е особено горд што по 12 месеци зреење во барел и 6 месеци во шише, ова вино кое ќе биде со 16 проценти алкохол ќе се најде на пазарот како прво црвено органско вино произведено во нивната винарија. Ова производство ќе биде со лимитирана верија од 300 шишиња.
Доколку сакате повеќе информации за престој во винаријата, кликнете овде. |
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе

Маврово Национален Парк – природното богатство на Македонија што ја освојува 2025 година
Откријте зошто Маврово Национален Парк е една од најпосетуваните дестинации во Македонија. Од Мавровското Езеро и врвот Кораб до скијање, планинарење и автентична култура – доживејте ја природата низ сите сезони.

Културните настани во Македонија – потенцијал и влијание врз туризмот
Откријте како културните настани во Македонија ја обликуваат туристичката понуда, нудат автентични доживувања и го зголемуваат потенцијалот на културниот туризам.

Бањи и СПА дестинации во Македонија за есенско и зимско опуштање
Откријте бањи и СПА дестинации во Македонија за есенска и зимска релаксација. Лековити извори, современи СПА услуги и можност за резервација преку kajak.mk.

Македонија во 2025: една од најдостапните туристички дестинации – анализа
Анализа на туризмот во Македонија во 2025 година: зошто земјата е рангирана како една од најдостапните дестинации, со поволни цени, богат културен и природен потенцијал и автентични искуства за туристите.

Есен во Македонија: Патувања, авантури и креативни доживувања
Есен во Македонија значи обоена природа, свеж воздух и нови авантури. Искористете ја сезоната за активности на отворено, семејни излети и автентични есенски работилници.

Предлог есенска дестинација: Планинското одморалиште Михајлово
Планинско одмаралиште Михајлово, Кожуф.