04.07.2020

Кајак интервју со Шијакоска: Македонија отсекогаш ме инспирирала за добри фотографии

Кајак интервју со Шијакоска: Македонија отсекогаш ме инспирирала за добри фотографии

Кајак.мк денеска разговараше со Александра Шијакоска. Девојката која во последните години е препознатлива по својата уникатност, а тоа можете да го процените на нејзиниот инстаграм профил: @aleksandrashijakoska

1. Гледаме дека сакаш да патуваш низ Македонија? Што најмногу те привлекува? Кое место? 
Да, патувањето низ Македонија и откривањето нови места ме прави особено среќна. Сите сакаме нови фенси места на кои сите одат но не е лошо малку да го цениме тоа што го имаме тука. Најмногу ме привлекуваат фотогенични места поради мојата работа, иако во последно време се нешто сакам мирни и спокојни места, дури и почнав да ги посетувам атрактивните локации во работен ден затоа што за викенд има премногу луѓе. Исто ме привлекуваат и места каде што има животни, посебно коњи и на такви места одам најчесто.


2. Твојот стил на облекување е отсекогаш прилагоден според дестинацијата каде што патуваш, на што се должи тоа?
 2. За стилот на патување малку е смешно. Секогаш одбирам нешто што ќе ми одговара за да направам добра фотографија, обично долг макси фустан, па носам реквизити, шешири и се тоа само за да направам dreamy фотка, иначе како и сите вас и јас патувам по тренерки, патики и нешто најкомотно.

3. Кој стил на облекување им го препрачуваш на девојките кои сакаат кампување во планина, на што да внимаваат?
3. Не можам да кажам дека кампувам често но сепак би препорачала да си носат нешто во кое ќе се чувствуваат убаво и пријатно, најкомотните патики и најшироките тренерки.


4. Омилена дестинација во Македонија?
4. Ги сакам сите дестинации низ Македонија, немам посебно омилена.

5. Езеро или река?
5. Езеро, затоа што погледот ми е подлабок, смирувачки.


6. Вино или ракија?
6. Да ме прашавте пред пет години ќе кажев и вино и ракија, сега можеби вода

7. Вегетаријанска храна или скара?
7. Ќе ми простат вегетаријанците, ама јадам скара, така што скара.

8.Лето или зима?
8. Лето, лето и засекогаш лето. Оваа недела мислам дека зборувам само за тоа колку е убаво летото, колку е се полесно во лето, колку сакам се што е поврзано со лето (ако ги исклучиме комарците), го сакам дури и летниот дожд. Може да се каже дека сум метеопат на некој начин па времето многу ми влијае на расположението. Не дека другите годишни времиња не ги сакам, сите си имаат своја убавина, ама лето си е лето.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.