18.04.2021

Престојувајте во македонска традиционална “кујна“

Престојувајте во македонска традиционална “кујна“

Пандемијата ги отвори очите и го промени мислењето на многумина за здравиот начин на живот, поточно за тоа колку многу значи физичката активност и здравата исхрана. Здравата и природна исхрана е конзумирање разновидна и по можност што помалку обработена храна.


Не за џабе постарите велат дека: Се што е од земја е здраво! Но покрај разновидноста на храна, важен е и начинот на приготвување на храната.


Денес во базата на Кајак додаваме уште еден објек познат како Пансион Кутмичевица во Вевчани, каде што приоритет на менаџментот е здравата и домашна храна.  Станува збор за објект која во склоп на ресторанот има соби за сместување.

Со престојувањето овде ќе го осетите етно стилот, а гостопримството кое ќе го добиете ќе ве натера да се чувствувате како да сте дома. Вкусната храна што ќе ја дегустирате ќе ви остане во сеќавање и ќе ве потсети на специјалитетите на вашите баби.


Вевчани е познато по “сопствените пасоши” и Вечанскиот карневал кој се одржува на Василица, а овде се и Вевчанските извори. Секако еден ден одвојте за да ги посетите Вевчанските извориЗа вевчанци, изворите се нешто за што вреди да се гине.

 

По посетата на овие извори препорачуваме во вашето слободно време да појдете до селото Горна Белица кое се наоѓа во областа Дримкол, западниот дел на општина Струга. Селото е планинско и е мошне на високо. Надморската височина му изнесува 1.420 метри.

 

Пансион Кутмичевица се наоѓа во општина Вевчани во горниот дел на селото што пружа прекрасен поглед кон околните планини, села, Охридското езеро, Струга и Охрид, Повеќе информации за сместувањето ОВДЕ

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.