18.04.2021

Престојувајте во македонска традиционална “кујна“

Пандемијата ги отвори очите и го промени мислењето на многумина за здравиот начин на живот, поточно за тоа колку многу значи физичката активност и здравата исхрана. Здравата и природна исхрана е конзумирање разновидна и по можност што помалку обработена храна.


Не за џабе постарите велат дека: Се што е од земја е здраво! Но покрај разновидноста на храна, важен е и начинот на приготвување на храната.


Денес во базата на Кајак додаваме уште еден објек познат како Пансион Кутмичевица во Вевчани, каде што приоритет на менаџментот е здравата и домашна храна.  Станува збор за објект која во склоп на ресторанот има соби за сместување.

Со престојувањето овде ќе го осетите етно стилот, а гостопримството кое ќе го добиете ќе ве натера да се чувствувате како да сте дома. Вкусната храна што ќе ја дегустирате ќе ви остане во сеќавање и ќе ве потсети на специјалитетите на вашите баби.


Вевчани е познато по “сопствените пасоши” и Вечанскиот карневал кој се одржува на Василица, а овде се и Вевчанските извори. Секако еден ден одвојте за да ги посетите Вевчанските извориЗа вевчанци, изворите се нешто за што вреди да се гине.

 

По посетата на овие извори препорачуваме во вашето слободно време да појдете до селото Горна Белица кое се наоѓа во областа Дримкол, западниот дел на општина Струга. Селото е планинско и е мошне на високо. Надморската височина му изнесува 1.420 метри.

 

Пансион Кутмичевица се наоѓа во општина Вевчани во горниот дел на селото што пружа прекрасен поглед кон околните планини, села, Охридското езеро, Струга и Охрид, Повеќе информации за сместувањето ОВДЕ

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Нашето сместување во Крушево ви го исполнува слободното време со разни активности

Апартмани во Крушево. Идеална опција за лето 2021

Денеска се слави Ерделези: Ако може УНЕСКО да го препознае, можеме и ние

На ова тема разговаравме со Даниел Петровски, програмски директор на „Романо Ило“ и еден од луѓето дирекни иницијатори пред УНЕСКО за зачувување и оддржување на духот на празникот Ерделрзи.

Ги мотивираме локалните мештани на Берово да го работат тоа кое го наследиле од претците

Хотелот изобилува со одличен етно стил, чии материјали и ресурси се набавени од локалните мајстори и занаетчии. Резбаните лустери се дело на господинот Слободан, калаџиските тави на Славчо, а гоблените и милињата се од мајка ми и баба, вели Дина.

Уникатно скривалиште на брегот на Преспанско Езеро

Од Пониква патуваме на Преспанско езеро каде го запознаваме домаќинот Роберт, чие уникатно сместување од денеска е дел од базата на Кајак.мк

Вила на Пониква со милион зеленила: Идеална за самоизолација!

Кајак.мк ве запознава со Оливера која како што ни вели има вложено доста труд и љубов се со цел да изградат една ваква прекрасна вила која во моментото е достапна за изнајмување.

Произведувам храна за кучиња од здрави македонски производи

Нашиот тим е составен од љубители на кучиња и кога секој домаќин на приватно сместување ќе ни потврди дека е дозволен влез на домашни миленици ние наздравуваме со чаша вино.