16.05.2022

Организираме кајакарење по Црн Дрим, автентично искуство преку кое ќе научите многу за реката

Организираме кајакарење по Црн Дрим, автентично искуство преку кое ќе научите многу за реката

Сезоната на активен туризам е официјално отворена. Како потврда за тоа ни е денешниот разговор со нашиот локален херој од Струга, Коста Хиохи.

За Коста повеќето од вас сигурно ќе се сетат од минатогодишната приказна која ја споделивме на Кајак, а каде Коста ни раскажа многу повеќе за неговото искуство на вода и за животните копнежи за развој и промоција на Црн Дрим како идеална дестинација за активен туризам.

Денеска сакаме да ве информираме дека во директен контакт со Коста, можете да стапите преку нашата база „КАДЕ ОВДЕ“ или со еден клик ОВДЕ.


За оние коишто ќе покажат интерес да го запознаат Коста, сигурни сме дека ќе запознаат и многу повеќе од убавината на струшкиот регион.

Дел од својот живот Коста го поминува во Романија, каде студира на факултет за физичко образование и спорт со отсек за пловни спортови како кајак, кану, едрење и веслање.


Денеска неговото искуство го пренесува на туристите кои се одлучуваат да прошетат по течението на Црн Дрим со кајак.

Неговото спортско друштво Соларис од Струга постои од 2009 година. Формирано е на иницијатива на неколку ентузијасти, љубители на прироадата и спортските активности кои можат да се реализираат на отворено. Целта на формирањето на клубот била подобра афирмација на потенцијалите кои ги има градот Струга во поглед на спортскиот туризам но пред и се споделувањето на убави мигови во природа со оние кои од различни причини не се наканиле да спортуваат.


„Црн Дрим е прекрасна река која по своето течение плени со својата убавина. Она што го гледаме во градот каде реката е вкоритена со камени плочи по кејот е сосема различно кога сме надовр од него, вели Коста. „Наеднаш се наоѓате во една сурова средина онаква каква што ја создала природата која ви дава импресија дека сте во некоја прашума. Кајакарската тура поминува покрај селата Враништа, ложани, Дабовјани, Ташмаруништа, месноста Теснец, Бигор се до селото Глобочица. Она што е посебно интересно е дека се весла над старото потопено село Глобочица кое во 1963-та година е целосно потопено поради изградбата на истоимената електрана. При самото кајакарење групата се среќа со прекрасна флора и фауна, специфични видови кои исчезнале од градот со процесот на мелиорација, чапји, корморани, видри, речни желки и слично додава тој.

Нивните еко акции се редовни, а тоа го прават на волонтерска основа.


Доколку сакате повеќе информации за турите, како и контакт од Коста, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.