16.04.2022
Нашите гости се воодушевени од прекрасниот поглед и нашата домашна храна
Нашите гости се воодушевени од прекрасниот поглед и нашата домашна храна
Тимот на Кајак.мк им посакува топло добредојде на домаќините на „Тераса Утарна“ која од денеска е официјално дел од нашата нова база „Гастрономија“. Среќи сме Ирена и Благоја кои за нас се локални херои ги отворија вратите за светот на Кајак.мк.
Тераса Утарна се
наоѓа на уникатна местоположба и нуди незаборавен поглед кон Охридското Езеро.
За љубителите на планината и домашната вкусна храна, ова гастрномска дестинација
ќе биде вистинскиот залак за нив.
Домаќинката Ирена во кратки црти ни ја раскажа приказната за Утарна.
Се започнало пред
7 години кога нејзиниот сопруг Благоја кој бил во постојана комуникација со
туристите дошол до идеја дека во селото Горно Коњско (каде што се наоѓа
терасата) треба да отворат сопствен ресторан во кој ќе се служи домашна
традиционална храна.
Ирена се сеќава дека започнале со само пет мали дрвени масички, кои со тек на време прераснале во 10, а сега ги бројат 20. Причината поради која нивната приказна испишува успешни страници е храната и погледот.
Кога сме кај
храната Ирена вели дека гостите најмногу бараат храна која е од домашно
производство. Како најбарани специјалитети ги издвојува ајварот, питата и
домашните колбаси.
Храна во „Тераса Утерна„ соовршено се комбинира со прекрасниот поглед кон езерото. Ирена вели дека многу од гостите доаѓаат пеш до објектот, а дел ги посетуваат со автомобили.
За оние кои ќе се
одлучат за пешачење, треба да знаат дека селото Горно Коњско каде што се наоѓа објектот
е на 3 километри од главниот пат покрај езерото, а е на 1100 метри надморска
височина. Автобус не се искачува до крајната дестинација, а може да се посети
со мини комбе.
На почетокот на нашето четиво споменавме дека терасата е одличен залак на љубителите на природата и планината. Тука треба да ги споменеме убавините на Галичица и нејзината природа и ширините кои ќе ги фотографирате при пешачењето до локалот.
Честопати терасата
знае да биде пола со групи туристи кои пристигнуваат со комбе, затоа совет на
Кајак е секогаш да ги контактирате домаќините кои се на Кајак.мк пред да го
посетите објектот.. Контакт од „Тераса Утарна“ можете да најдете со еден клик
ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.