05.05.2022

Секое лето организираме школа за едрење по Охридско езеро

Секое лето организираме школа за едрење по Охридско езеро

Денеска во светот на Кајак.мк влегуваат "Акватика Јахтинг" - Здружение за спортско едрење во Охрид. Друштовото е формирано во 2015-та година од страна на долгодишни вљубеници во овој спорт, а ние денеска ќе разговаравме со Стефан Ставрев, кој е еден од основачите.


Стефан вели дека со години наназад организираат школа за едрење, која е наменета за сите возрасти. Старосна граница во едрењето не постои, вели тој и додава дека на нивните едрилици може да се забележат возрасти од 7 до 77 години.


Стефан раскажува за неговите почетоци, вели дека започнал од 7 години кога за прв пат се качил на едрилицата и започнал да ги открива тајните на спортот. Денеска има 49 години и се уште е активно вклучен во едрењето. 

Додава дека најважно од се е заинтересираните да избираат локални здруженија кои имаат скиперска дозвола за отворено води и кои се обучени за целосна безбедност на отворените води.


Нивното здружение за спортско едрење „Акватика Јахтинг“ е лоцирано на плажата Горица 1. Школата започнува со завршувањето на учебната година се со цел да може секое дете да си дозволи присуство. Уписите траат од први до десети јуни, а пожелно е децата да знаат да пливаат, но во секој случај сите ученици носаат помошни средства за пливање како што се елеците за спасување.


Школата за едрење се состои од теоретски и практичен дел. Во зависност од возсраста се користат и различни видови на едрилици.

За децата од 07-15 години кои се и најбројна група се едри во класата оптимист, а за деца над 15 години обуката се извршува во Олимписките класи ILCA и класата 470. За повозрасните, се користат едрилици над 6 метри должина. Сето ова се одвива под будно око на теренскиот тим, кој со професионален теренски гумењак, ги следи активностите на вода.


Историјата на на нашата Школа за едрење е поврзана со самите едриличари, долгогодишни вљубеници во едрењето. Охридското езеро како најголем природен спортски неискористен терен нуди огромни можности за развој на едрењето, кој е пред се Олимписки и еколошки спорт.

Стефан вели дека условите кои ги имале како деца и сегашните услови се далеку поразлични. нивниот ентузијазам се покажува на дело, првично со создавање на услови за чувањето на едрилиците и опремата. Низ годините наназад едрењето во Охирд имало свои успеси и падежи, но денеска Стефан тврди дека е во голем развој.

Контакт од школата можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.