08.12.2020
Дрвена вила со поглед кон Беровската „прашума“ достапна за изнајмување
Дрвена вила со поглед кон Беровската „прашума“ достапна за изнајмување
Берово, Берово, Берово... Кислород, сонце, пешачки патени и сирење.
Кога сме веќе кај сирењето и други специјалитети во регионот, пред да ви ја преставиме вилата сакаме да слушнете и поради кои причини треба да го посетите регионот. Да, ние сме Кајак и развиваме малку поинаков концепт на патување. Односно нашата цел не е само да ви промовираме сместувачки капацитети, туку и атракции кои треба да ги посетите. Нели, седењето во вилата по цел ден не е туризам?
Вилите во регионот најчесто се без храна, затоа наш совет е да ги посетите хотел Манастирец преку ден и да ручате и вечерате во него. Или пак посетете го Пехчево, таму ќе го најдете ресторан Тропико кој служи страшно добра храна.
На прво место ви препорачуваме да го пробате Малешевското (Беровско) сирење. Тука се е биеното сирење, жежено сирење, кашкавал, буламач, урда, матеница, како и специјалитетите од малешевски компир комбиниран со клиси, а за десерт, колач од шумски диви плодови набрани од природата.
А кога изморени од прошетките низ планинските патеки и од посетата на старовековните цркви Св. Архангел Михаил, Пресвета Богородица и Рождество на Пресвета Богородица, ќе се вратите во топлата соба во која се слуша само пуцкањето на дрвата од каминот, напијте се чај од лековити билки.
Вилата „НАЈ“ располага со 2 апартмани кои се идеални за топол чај на балконот и уживање во топлите сончеви денови. Повеќе информации за неа можете да најдете со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.