21.08.2020

Зошто посетата на Истанбул сега, е побезбедна од било кога?

Зошто посетата на Истанбул сега, е побезбедна од било кога?

Турција засега добро се штити од корона вирусот, особено градот каде туризмот е еден од главните гранки, Истанбул.

Откако вирусот продолжи да се шири, Турција почна со употребата на термални камери и на сите гранични премини. Додека сите гранични премини и аеродроми во Турција беа ставени под строга контрола, на властите им беше јасно дека инкубацијата сепак трае 14 дена, па масовно ги дезинфицираа сите јавни места и градскиот превоз.


Ataberk Güler

Доколку се прошетате низ градот на два континенти ќе забележите дека се почитуваат мерките во најголема мерка. Во Истанбул се поставени средства за дезинфекција во јавниот превоз и сите меѓуградски линии, особено оние коишто сообраќаат на азиската страна.

Министерството за образование во Турција, исто така, објави дека се користат и средства за дезинфекција во училиштата за да се спречи ширењето на Covid-19. Сите работни површини се одржуваат чисти и се дезинфицираат.


Lewis J Goetz

Многу македонски агенции започнаа со реализација на викенд аражмани во Истанбул. Аранжманите за патување во градот на два континенти се движат од 79 евра нагоре. Нареден термин кој можете да го резервирате за патување во Истанбул е за 28ми август. 

Повеќе информации на 076 791 157


Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.