12.10.2022

Заедно со мојот брат произведуваме 100% природно пиво

Заедно со мојот брат произведуваме 100% природно пиво

За патувачите на Кајак.мк кои се во постојана потрага по дегустација на нешто ново, вкусно и автентично, ги информираме дека од денеска нашата база „Гастрономија“ ја надополнуваме со микро пиварницата Бакревски која зад себе има интересна и уникатна приказна.

Пред сѐ, мора да истакнеме дека тимот на Кајак.мк е среќен што го запозна Марјан Бакревски, кој по професија е професионален музичар, а своето хоби со производство на „крафт“ пиво го започнал заедно со неговиот брат, со кој денеска произведуваат преку 5 тона или 10.000 шишиња месечно. Она што нам не радува е фактот дека преку нашите тим-билдинг организации сега можеме да им дадеме поддршка и на овие локални момчиња кои прават мали нешта од огромно значење за развојот на туризмот. Ова е уште една попатна дестинација во Битола која заслужува внимание од секој.


Марјан вели дека заедно со неговиот брат кој по професија е стоматолог, нашле заедничка пасија и интерес во правењето добро пиво. Се започнало од едно обично тенчере од 20 литра и комбинација на состојките кои ги промешале во дневната просторија. По првото тенџере, набавиле и второ, трето, па се до денеска, кога имаат мини пиварница која произведува доволно пиво за да насмее многу лица.


Марјан има студирано во разни земји, почнувајќи од САД, по што се преселува во Виена, на кои локации живее со екипа музичари кои правеле домашно вино, ракија и добра храна. Поттикнат од фактот дека секој од неговите пријатели подготвува нешто свое и уникатно, одлучува да отпочне со производство на пиво во период кога немало суровини на пазарот во Македонија.


Првото пиво го произведува пред цели шест години, а причината поради која не запира до денеска е како што вели тој: Кога еднаш ќе пробате добро пиво, веќе нема враќање назад. Овде сте во постојана потрага по подобар рецепт од претходниот. Нешто што е слично како во музиката, вели тој.


Процесот на производство на пивото е со потопување јачмен во вода, варење на водата, додавање хмељ, ладење и додавање квасец кој за еден месец ти созрева во добро пиво. Повеќе информации може да добиете доколку стапите во контакт со пиварницата и секако доколку дегустирате добри пива.



Пивото кое го произведува го носи името БАК, етикета и дело на дизајнерот Дарко Ристевски, кој изработува камелеон кој ја менува бојата во зависност од пивото. Стартувале со јачменово, IPA пиво, темно STOUT пиво и пченично.

Локацијата и линк за комуникација со „Пиварницата Бакревски“ можете да ги погледнете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Снежана Димпва

    12.10.2022 21:50

    Најдоброто пиво што сум го пробала. Само продолжете. Прекрасни млади луѓе, прават прекрасни нешта. Ви посакувам само успеси.

Прочитајте повеќе

Матка кањон – идеална викенд дестинација за целото семејство

Матка кањон – срцето на авантурата во Македонија

Дали сте слушнале за Етно ресторанот Мариово?

Во срцето на Мариoвскиот крај, ресторанот нуди автентична македонска атмосфера и богато мени со локални специјалитети кои ги оживуваат старите рецепти.

Во Македонија се отвори уште една планинска вила достапна на Кајак.мк

Околината е вистински рај за љубителите на планината и авантурите. Гостите можат да уживаат во планинарење, прошетки низ природата и активности кои го исполнуваат телото и духот.

Ново на Охридско езеро: Дрвено буре за уникатен пикник престој

Во бурето ќе најдете брачен кревет и дополнителни поединечни кревети, што овозможува престој за четири лица.

Предлог викенд дестинација: Етно комплекс Македонско село за автентично доживување на Македонија

„Македонско Село“ е жив етно-комплекс каде традиционалната македонска архитектура, рачните ткаенини и вкусната домашна храна создаваат автентично доживување на нашето културно наследство.

Вила во Охрид со приватно џакузи идеална за романтични парови

За романтичарите кои секојдневно пребаруваат сместувања на Кајак.мк имаме нешто ново во нашата база. Станува збор за вила Дишлиевски која е лоцирана во срцето на Охрид и на само 30 метри од кејот на езерото и 500 метри од градот.