10.11.2020
Како е да се кампува на Преспанско езеро на есен?
Како е да се кампува на Преспанско езеро на есен?
Деновиве имаме одлично ноемвриско сонце. Преку ден топло, а навечер веќе се чуствува зимата. Меѓутоа не смееме да отстапиме од волјата за да продолжиме со авантуристичките патувања. Денеска ќе ве запознаеме со Бети Котовчевска, која на својот инста е позната како @_betika_.
Нашиот патувачки тим, за неа би рекол, дека е девојка која знае и умее да ужива во патувањето во секој период од годината. Со Бети ќе разговараме на две теми, едната е кампување на Преспанското езеро на есен, а другата е доста интересна тема, поврзана со прашањето: Како е да се плива во студени води? За втората тема бидете подговтвени да дознаете во текот на наредните денови.
Бети вели: Есен во Ресен, како што зборовите се бакнуваат во рима, нашата Преспа во
есен се претвора во една мала бајка преплетена со чист воздух, поле полно со
ароматични јаболки и пејсажи кои те оставаат без здив.
Во ова
време невреме, акцентот не ни сакам да го ставам на она што самите вести го
прикажуваат, едноставно сликата за мене не е таква, во мојот ден едно нешто што
не може да биде стабилно се само временските услови. Есента знае да биде
непредвидлива и баш затоа ја сакам, знаете предизвик е да носиш заштитна опрема
за минусни температури и костим за капење во исто време.
Секој слободен миг го користам да ги
впијам последните зраци сонце пред зимата, да го гледам преспанското езеро како
спие во прегратките на златно-жолтите планини и да заборавам на урбаното
лудило.
Последно
кампував во Отешево на местото викано Черти Камен, близу нашето езеро. Утрото
беше тмурно, ветровито, а небото тешко, секој момент дождот беше неизвесен. Но
сепак дождот ни треба на сите, не е непријател, само го осигурав мојот шатор со
додатни тежини и останав цел ден. Чист воздух, топол чај, книга и пред мене
недопрена природа.
Предноста на преспанските простори е што кампингот како таков
не е многу застапен, и реткост е тука да забележите шатор. Но затоа, ќе се изнадишете чист воздух и ќе ги изнасликате пеликаните кои живеат на овие простори.
Есента личи
на нас камперите, нема мирен дух, не знаеш на што си, каде си и до кога си.
Таман ќе помислиш бура се спрема, знае да те награди со дупло виножито како мене
во текот на престојот. Черти камен е локација со недопрена природа, блиску до неа се нашиот
национален парк Галичица, Селото Стење и недопрената убавина на селото Коњско,
баш затоа е добра почетна точка за кампинг.
Наполнете
го вашиот ранец со храна и се што ви е потребно бидејќи најблиското село со
продавничка е од прилика 8 километри оддалечено од местото кое колку што е диво толку е и убаво.
За убав ден треба волја, недопрената природа е
гратис!
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.