19.11.2024

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Ноември е месец кога ќе прочитате многу гастро приказни на Кајак.мк. Нашата база со локални херои кои создаваат мали нешта од огромно значење во развојот на гастро туризмот ја надополнуваме со Ѓорѓи Тошев, човекот кој од професија учител со магистратура по педагошки науки, одлучува животна приказна да ја продожи во своја продавница и работилница каде ќе произведува вкусни свежи тестенини, за кои велиме дека го имаат вкусот на Македонија.


Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Зошто е тоа така? Продолжете да ја читате приказната за да дознаете.

Ѓорѓи вели дека низ годините менувал разни професии, работел како учител, а потоа и во невладини професии. Со минувањето на годините, се повеќе размислувал да започне со реализација на идејата за производство на тестенини.


Како мал се сеќава дека сакал да им помага на неговата мајка и баба во подготовката на битолските кори. Рецептот го научил од нив, а со тек на време добивал идеи за како да го збогати и развесели вкусот на тестенината која тој ќе ја произведе.


„Од огромна поддршка во започнувањето на еден нов бизнис во производство на тестенини беше мојата сопруга Наташа“, вели Ѓорѓи, заедно со неа направивме работилница за изработка на тестенини по рецептот од мојата баба, а сега истиот тој рецепт го надополнувам со разни вкусови во кои уживаат купувачите, додава тој.


Секој има своја мерка за домашни тестенини, така и Ѓорѓи. Тој одлучил да се задржи на рецептот на неговите претци за да се задржи вкусот на домашните тестенини. Покрај класичниот рецепт, тој додава разни вкусови во самата изработка на тестото. Ние во Кајак.мк, ваквите комбинации ги нарековме „вкусовите на Македонија“ бидејќи во неговата продавница ќе најдете тестенини со вкус на куркума, лук, црвен пипер, вргањ и блитва, нешто кое расте на наша почва.


Го запрашавме кои тестенини му се омилени, а тој без размислување ни ги потенцираше тестенините со лук, додека пак неговата сопруга ги обожава тестенините со вргањ, за кои вели дека најмногу се трошат.

Ѓорѓи вели дека работата во производство на тестенини го исполнува. За време на викенди оди во битолската чаршија и на пазар каде комуницира со разни луѓе и редовни муштерии кои веќе го препознаваат по своите производи. Покрај фактот што неговиот бизнис „Паста Делициа“ е претежно млад, Ѓорѓи вели дека досега успеал да направи среќни многу муштерии, а особено децата кои сакаат тестенини.

Тестенините на Ѓорѓи можете да ги нарачате преку бакалницата на Кајак.мк или со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој

Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.

За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци

Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.

Нова планинска куќа во село П’клиште

Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.

Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево

Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.

Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна

Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.

Во Радишани се отвори нов ресторан со традиционална домашна храна

За скопјани и луѓето од околината кои бараат викенд гастро дестинации, треба да имаат до знаење дека во Радишани се отвори нов етно комплекс во кој се приготвуваат вкусни домашни локални јадења.