15.02.2021

Од мал со љубов кон лозјата, а денес сопственик на семејна винарија

Од мал со љубов кон лозјата, а денес сопственик на семејна винарија

Македонските лозари од 14-ти февруари официјално ја започнуваат работата на лозовите насади. На овој ден се слави православниот празник „Св. Трифун“ денот кога сите лозари ги посетуваат своите лозови насади, читаат молитва, ги закројуваат првите лозници и со полевање на вино врз закројуваните лозници го означуваат почетокот на новата берба, а со тоа и стартот на активностите во лозарството.


Во Македонија се верува дека ваквиот религиозен акт ќе донесе повеќе род и поквалитетно грозје, а од друга страна пак, лозарите на овој начин ја почитуваат својата традиција.

 Лозарството и винарството се втора доходовна земјоделска гранка во Македонија. Оттука македонските лозари водат грижа да бидат рамо до рамо со светските производители и да применуваат софистицирани начини на одгледување на лозјето.

Нашиот тим ве запознава со Блаже Миневски, млад винар кој уште од мали нозе учи за лозарството, а денеска има своја винарија. Блаже започнува како ученик на својот дедо и од сопствените ниви, а продолжува како сопственик на винаријата „Бади“ која е сместена во Кавадарци. Овој град е во срцето на Тиквешкиот регион- најголемиот винарски и лозарски регион во Македонија и во цела Југоисточна Европа.

Миневски вели дека традицијата и обичаите ги почитуваат сите во регионот. Традицијата налага  сите фамилии да имаат лозови насади и да произведуваат грозје и вино за сопствени потреби и дел да го продаваат на големите винарии.

Работата на нива ја учи од сопствениот дедо и татко уште од многу мал. Вели дека уште во своите средношколски денови знае што сака да работи во животот, а кога веќе е едуциран отвара своја винарија и ги продолжува традиционалните и семејни вредности.

Тој заедно со неговата фамилија се решава да оди една скала погоре и да започне да произведува вино, вињак и производи од грозје како што е надалеку прочуениот тиквешки маџун кој се смета за природен лек и засладувач од непрскано грозје, без додадени конзерванси, адитиви и шеќери.

За него виното како што тој знае да го нарече „Пијалок на боговите“ отсекогаш ќе остане нешто на кое ќе се фокусира целиот живот за да постигне што е можно подобар квалитет и постојано да се надминува себеси.

Тиквешкиот регион во Македонија има огромен потенцијал како вински регион. Лозницата како едно од најиздржливите растенија овде ги има во изобилие, па затоа и самиот регион е еден од најуспешните на Балканот.

Миневски додава дека странските туристи се негови редовни посетители. Тие се многу љубопитни и се интересираат за лозарството во Тиквешкиот регион. Тие се фасцинирани од убавините на нашето поднебје, посетата на лозјата, кампувањето на лозовите насади, пикник дегустациите на самите лозја и уживањето во самата природа.

За него најважно до се е да се развива руралниот, етно и вински туризам, градење на капацитети, замоци и хотели на самите лозови насади, каде гостите ќе може да уживаат во недопрената природа.

Бутик винаријата Бади располага со сала за дегустација со капацитет од 20 гости (по Ковид протокол до 8 гости), нуди пакети за дегустација и впарувања со храна и вино со сомелиер, пикник дегустации на лозовите насади и комбинирани настани во природа. Повеќе информации за винаријата можете да најдете со еден клик ОВДЕ

 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Најстарата винарија на Балканот се наоѓа во Демир Капија

Доаѓа период на виното и хармонија. Предлог на Кајак.мк за викенд патување

Во Кадино се отвори нов хотел со спа, фитнес и бар со панорамски поглед

NEST Suites во Кадино со свој спа и фитнес центар и Rooftop bar.

Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој

Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.

За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци

Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.

Нова планинска куќа во село П’клиште

Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.

Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево

Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.