15.02.2021

Од мал со љубов кон лозјата, а денес сопственик на семејна винарија

Од мал со љубов кон лозјата, а денес сопственик на семејна винарија

Македонските лозари од 14-ти февруари официјално ја започнуваат работата на лозовите насади. На овој ден се слави православниот празник „Св. Трифун“ денот кога сите лозари ги посетуваат своите лозови насади, читаат молитва, ги закројуваат првите лозници и со полевање на вино врз закројуваните лозници го означуваат почетокот на новата берба, а со тоа и стартот на активностите во лозарството.


Во Македонија се верува дека ваквиот религиозен акт ќе донесе повеќе род и поквалитетно грозје, а од друга страна пак, лозарите на овој начин ја почитуваат својата традиција.

 Лозарството и винарството се втора доходовна земјоделска гранка во Македонија. Оттука македонските лозари водат грижа да бидат рамо до рамо со светските производители и да применуваат софистицирани начини на одгледување на лозјето.

Нашиот тим ве запознава со Блаже Миневски, млад винар кој уште од мали нозе учи за лозарството, а денеска има своја винарија. Блаже започнува како ученик на својот дедо и од сопствените ниви, а продолжува како сопственик на винаријата „Бади“ која е сместена во Кавадарци. Овој град е во срцето на Тиквешкиот регион- најголемиот винарски и лозарски регион во Македонија и во цела Југоисточна Европа.

Миневски вели дека традицијата и обичаите ги почитуваат сите во регионот. Традицијата налага  сите фамилии да имаат лозови насади и да произведуваат грозје и вино за сопствени потреби и дел да го продаваат на големите винарии.

Работата на нива ја учи од сопствениот дедо и татко уште од многу мал. Вели дека уште во своите средношколски денови знае што сака да работи во животот, а кога веќе е едуциран отвара своја винарија и ги продолжува традиционалните и семејни вредности.

Тој заедно со неговата фамилија се решава да оди една скала погоре и да започне да произведува вино, вињак и производи од грозје како што е надалеку прочуениот тиквешки маџун кој се смета за природен лек и засладувач од непрскано грозје, без додадени конзерванси, адитиви и шеќери.

За него виното како што тој знае да го нарече „Пијалок на боговите“ отсекогаш ќе остане нешто на кое ќе се фокусира целиот живот за да постигне што е можно подобар квалитет и постојано да се надминува себеси.

Тиквешкиот регион во Македонија има огромен потенцијал како вински регион. Лозницата како едно од најиздржливите растенија овде ги има во изобилие, па затоа и самиот регион е еден од најуспешните на Балканот.

Миневски додава дека странските туристи се негови редовни посетители. Тие се многу љубопитни и се интересираат за лозарството во Тиквешкиот регион. Тие се фасцинирани од убавините на нашето поднебје, посетата на лозјата, кампувањето на лозовите насади, пикник дегустациите на самите лозја и уживањето во самата природа.

За него најважно до се е да се развива руралниот, етно и вински туризам, градење на капацитети, замоци и хотели на самите лозови насади, каде гостите ќе може да уживаат во недопрената природа.

Бутик винаријата Бади располага со сала за дегустација со капацитет од 20 гости (по Ковид протокол до 8 гости), нуди пакети за дегустација и впарувања со храна и вино со сомелиер, пикник дегустации на лозовите насади и комбинирани настани во природа. Повеќе информации за винаријата можете да најдете со еден клик ОВДЕ

 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.