05.08.2022
Го промовираме Лесново преку секој залак домашна храна
Го промовираме Лесново преку секој залак домашна храна
Сигурно многумина од нашите редовни патувачи и домашни туристички агенции кои ја користат нашата платформа за креирање на понуди немаат слушнато за Весна. Весна е наша нова локална хероина која живее за Лесново. Оние кои го посетиле нејзиното дворче и уживале во вкусната домашна храна која таа со свои раце секојдневно ја подготвува знаат за каква среќна и позитивна приказна денеска ви раскажуваме.
Во дворчето на Весна веќе подолго време гостуваат разни домашни и странски туристи, групи амбасадори, фамилии со деца кои сакаат чист воздух, природа и здрава храна. Ова коешто досега ви го споменавме е доволна причина да ја отворите нашата база на „Гастономија“ во која ќе најдете контакт од Весна и да резервирате присуство на некој од нејзините часови по готвење или пак да резервирате своја маса во зелениот двор.
Дворчето на Весна се наоѓа наспроти Лесновскиот манастир на околу 1000 метри пешачење. Во дворчето има летниковец кој има капацитет до 35 лица, но како што вели Весна, гостите преферираат да уживаат на зелената ливада. До дворчето на Весна има неколку патокази по кои може да се ориентирате за полесно да пристигнете.
Таа вели дека со туризам се заминава уште од 2008-та година, кога започнале на друга локација во селото, но поради развој на идејата, во 2016-та година го градат денешниот летниковец во дворот од нивната куќа и денеска низ смеа таа вели дека “работи од дома“.
Идејата да започнат со нешто вакво била на нејзиниот сопруг Зоран, а поддршка добиле и од нејзините деца, па и затоа велат дека станува збор за семеен бизнис.
Весна додава дека имаат отворено книга за впечатоци која е полна со позитивни коментари, а има и гости коишто ги посетуваат и по повеќе пати што е доказ дека се задоволни од нивната услуга.
Најчесто готват традиционална храна, сукано, слатко од плодови што ги има во Лесново, домашни сокови, домашна препечена шливова и лозова ракија и салати од зеленчук што сами си го одгледуваат во нивната бавча.
Весна вели дека храната,
слаткото и соковите ги подготвува таа,
а скарата и ракијата му ја пропушта
на нејзиниот сопруг.
Доколку сакате да
стапите во конткат со Весна, кликнете ОВДЕ.
Коментари
-
Irena Mircovska
07.08.2022 18:32
Почитувани, моето име е Ирена Мирчовска и работам како локален координатор на Националната платформата за женско претприемништво за Источен регион. Ја прочитав вашата убава приказна и добив идеја да ја предложам Г-ѓа Весна како успешен пример со кој би ги мотивирала другите жени. Доколку сте заинтересирани ќе ве замолам да ме побарате на тел. 071272024. Срдечен поздрав
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.