22.02.2020

Запознајте се со најскапото кафе на светот кој достигнува 550 евра за килограм!

Запознајте се со најскапото кафе на светот кој достигнува 550 евра за килограм!

„Копи Лувак“ е едно од најскапите кафиња во светот, кое се продава за околу 550 евра за еден килограм. За ова цена ќе добиете квалитетно кафе, кое е преработено на виетнамски начин. Виетнамскиот начин е преку собирање на живи зрна бубунки кои ги јадат дивите Цивети, по што ги преработуваат во дегестивниот систем, а од изметот се служи наводно најквалитетното кафе кое достигнува екстремно висока вредност, а тоа е 550 евра за килограм. 


Црешите се ферментираат додека поминуваат низ нивните црева, а откако ќе бидат прилепени со други фекални материи, тие се собираат. 
Овие диви животни се повеќе се ловат за ова намена. 

„Копи Лувак“ се произведува главно на индонезиските острови Суматра, Јава, Бали, Сулавеси и во Источен Тимор. Исто така, тој е широко распостран низ шумите и фарми на островите на Филипините


Производителите на кафето тврдат дека овој процес може да се добие низ два механизма, а тоа се селекција - животните ги јадат само зрелите овошки - и варење - биолошки механизам во дигестивниот систем на животното, менувајќи го овошјтето во зрно „кафе“. 

Иако „Копи Лувак“ нема основен концепт на преработка како останатите разновидни кафиња, сепак тој е наречен едно од најскапите кафиња во светот, при што цените на мало достигнуваат 550 евра!



Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.