25.09.2020
Поминавме 193 километри со велосипед и пешачење: Затоа што ова ни е сонот!
Поминавме 193 километри со велосипед и пешачење: Затоа што ова ни е сонот!
Почитувани читатели и патници на првиот туристички сервер Кајак.мк. До нас пристигна едно добро четиво од Јорданчо Цветановски кој е млади ентузијаст, велосипедист и љубител на природата.
Патеката на Јорданчо заедно со Шимбов, е повеќе од туризам, таа е лекција дека се што се сака се може.
Како што вели тоа, дводневната велосипедско-планинска тура од Скопје, преку Попова Шапка, Долна Лешница па се до Титов врв е нешто што ќе го памети и раскажува.
Неверојатната тура преку ова уште поневеројатна природа, која ја поседува нашата Шар Планина.Турата, како што вели тој, ќе ја памети по водопадите и ШАРПЛАНИНЕЦОТ кој бил верен другар во неделата.
Еве како тој ја опишува рутата:
Ден 1
- Тргнавме во 04 часот утрото во саботата од Скопје и преку Попова Шапка се упативме кон неверојатната Долна Лешница. Под сенка камен ладно, на сонце исто. Преубава природа и ги посетивме кадите на Кривашија, чија вода е кристално чиста.
Ден 2
- Утрото во 06.10 часот тргнавме од хотелот Конак, каде што бевме сместени и пеш се упативме кон Плат и Среден камен. Тогаш од Конак ни се придружи младиот шарпланинец, кој имаше незгодна средба со неколку кучиња кои си чуваа територија.
Но, го преживеа тоа и продолжи да не следи. На места и каде тешко човек се качува, тој без проблем газеше и на секое изворче моравме да го чекаме за да се напие вода. Ја користеше секоја сенка да си прилегне, му беше жешко од сонцето. Го нахранивме, а кај водопадот на Горна Лешница каснавме и ние.
Продолживме кон седлото на Среден камен, на кој не се качивме до горе, затоа што немавме време. И следуваше завршен удар - преку карпите до Титов врв па Мал Турчин и од зимската патека да си дојдеме во Конак, каде не чекаа точаците. Кучето веќе беше преморено и на Титов врв не реагираше на нашите свиркања да дојде, а не сакавме да го оставиме само. Таман се упативме кон Мал Турчин, еве го пријателот, одма ни се придружи“.
Собра сили и го продолжи патот со нас и заедно тројцата се вративме во Конак, а после вечерата со точаците си се вративме во Скопје.
Изминати километри
-Планинарење 28, со 2300 елевација
-Возење 165 со 2750 елевација
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.