23.02.2022
Одгледувам микробилки: Луѓето коишто ги вкусиле ја знаат различноста
Одгледувам микробилки: Луѓето коишто ги вкусиле ја знаат различноста
Можеби нашето денешно четиво не соодвестува на туризмот во Македонија, меѓутоа со голем ќеф ја споделуваме приказната на Сања Бачевски која е дипломиран инженер по хортикултура.
Сања има интересен пристап во одлгедувањето и продажбата на растенија. Но овојпат зборуваме за растенија кои се во првата фаза од растот и развојот, а таквата варијанта растенија се нарекуваат микробилки. За оние кои првапат го слушат изразот, тоа е зеленчук кој е поголем од никулец, а помал од беби зеленчук, но сепак идеален за конзумација.
Сања вели дека тоа се истите зеленчуци кои ги јадеме секојдневно, само што се берат во првата фаза на раст и развој. Технологијата на производство е многу поразлична од класичното одгледување на зеленчук. Ваквите микробилки се одгледуваат во простор кој е под строго контролирани услови, со особено внимание на температурата, влажноста, светлината и водата. Семето треба да биде органско, нетретирано, а исто така во текот на производството да не се користат никакви хемиски препрарати и да биде органско.
Сигурно се запрашавте како се конзумираат?
Микробилките се конзумираат исто како и другите салати. Важно е тие да бидат во свеж облик, наместо термички обработени. Ваките свежи растенија се идеални за додатоци во сендвичи, чорби, месо, паста или било кое јадење. Секоја микробилка има специфичен вкуст, што значи дека може да се комбинира според вкусовите на готвачите.
Микробилките содржат многу повеќе витамини, минерали, аминокисели, антиоксиданси за разлика од истите зеленчуци кога се созреани. Некои од нив содржат и до 40 пати повеќе нутритенти од истата созреана билка. Имаат многу специфички вкусови, интензивни бои и декоративни стебла. Ваквите билки може да се произведуваат во мал простор, што значи дека можете да ги произведувате во станот во којшто живеете.
Сања вели дека има се поголема побарувачка, особено во Охрид, каде што таа живее. Таа е дирекно поврзана со ресторани и хотели кои им служат храна на туристите. Покрај рестораните, Сања вели дека полека се буди свеста и кај луѓето за конзумирање на здрави растенија како што се микробилките.
Доколку сакате да стапите во контакт со неа, можете да ја посетите нејзината страница Sanja’s microgreens.
Коментари
-
Suncica Spasovska
24.02.2023 15:35
Mnogu mi se dopagja
-
Sonja Filevska
01.04.2022 20:55
Браво, секоја чест. Дали има можност за достава до Скопје? Прва прилика во Охрид ќе ги вкусам микробилките. Поздрав
-
Mirjana kostovska
26.02.2022 06:31
Kako do vasite proizvodi. Tel ili adresa
-
Vskresija Boeva
24.02.2022 09:31
Bravo. sekoja ti čest bi sakala da gi isprobam. Dali može da se nabavat vo sekoe vreme
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе

Стилови на патување: глобални трендови и нивното значење за Македонија
Откријте ги најновите светски патувачки трендови и нивното влијание врз туризмот во Македонија. Од Coolcation и Calmcation до Slow travel и Voluntourism – доживејте автентични искуства, релаксација и длабока вредност во патувањето.

Тим-билдинг со подготовка на македонски тестенини со локални вкусови
Уште еден незаборавен тим-билдинг поминавме со енергичниот тим на Ludotech, каде што Кајак Агенција ја имаше честа да биде организатор на настанот. Настанот беше полн со позитивна енергија, смеење и инспиративна атмосфера.

Каде летуваа Македонците во 2025: Охрид и планинските дестинации повторно на врвот
Охрид и планините повторно прв избор за лето 2025. Македонците ја избраа природата, автентичноста и домашните искуства. Прочитај ја анализата на kajak.mk!

Новата генерација домаќини – младите што ја оживуваат Македонија
Младите домаќини во Македонија не градат само куќи за гости – тие создаваат автентични искуства што ја оживуваат руралната земја и туризмот. Откриј како нивната страст и посветеност го менуваат лицето на туризмот во нашата земја.

Дали некогаш сте слушнале за Опеница? Уникатно гастрономско искуство во XO Distillery & Farm
XO Distillery & Farm во Опеница нуди уникатно гастрономско искуство со домашна ракија и локална храна, во автентичен амбиент исполнет со македонска традиција.

Предлог викенд дестинација: Дрвени куќички со топло огниште и приватност
Идеален викенд во природа! Истражете дрвени куќички со камин, топло огниште и приватност за релаксација, пешачење и автентично планинско искуство.