23.02.2022

Одгледувам микробилки: Луѓето коишто ги вкусиле ја знаат различноста

Одгледувам микробилки: Луѓето коишто ги вкусиле ја знаат различноста

Можеби нашето денешно четиво не соодвестува на туризмот во Македонија, меѓутоа со голем ќеф ја споделуваме приказната на Сања Бачевски која е дипломиран инженер по хортикултура.


Сања има интересен пристап во одлгедувањето и продажбата на растенија. Но овојпат зборуваме за растенија кои се во првата фаза од растот  и развојот, а таквата варијанта растенија се нарекуваат микробилки. За оние кои првапат го слушат изразот, тоа е зеленчук кој е поголем од никулец, а помал од беби зеленчук, но сепак идеален за конзумација.


Сања вели дека тоа се истите зеленчуци кои ги јадеме секојдневно, само што се берат во првата фаза на раст и развој. Технологијата на производство е многу поразлична од класичното одгледување на зеленчук. Ваквите микробилки се одгледуваат во простор кој е под строго контролирани услови, со особено внимание на температурата, влажноста, светлината и водата. Семето треба да биде органско, нетретирано, а исто така во текот на производството да не се користат никакви хемиски препрарати и да биде органско.


Сигурно се запрашавте како се конзумираат?
Микробилките се конзумираат исто како и другите салати. Важно е тие да бидат во свеж облик, наместо термички обработени. Ваките свежи растенија се идеални за додатоци во сендвичи, чорби, месо, паста или било кое јадење. Секоја микробилка има специфичен вкуст, што значи дека може да се комбинира според вкусовите на готвачите.

Микробилките содржат многу повеќе витамини, минерали, аминокисели, антиоксиданси за разлика од истите зеленчуци кога се созреани. Некои од нив содржат и до 40 пати повеќе нутритенти од истата созреана билка. Имаат многу специфички вкусови, интензивни бои и декоративни стебла. Ваквите билки може да се произведуваат во мал простор, што значи дека можете да ги произведувате во станот во којшто живеете.


Сања вели дека има се поголема побарувачка, особено во Охрид, каде што таа живее. Таа е дирекно поврзана со ресторани и хотели кои им служат храна на туристите. Покрај рестораните, Сања вели дека полека се буди свеста и кај луѓето за конзумирање на здрави растенија како што се микробилките.


Доколку сакате да стапите во контакт со неа, можете да ја посетите нејзината страница Sanja’s microgreens. 

Остави Коментар

Коментари

  • Suncica Spasovska

    24.02.2023 15:35

    Mnogu mi se dopagja

  • Sonja Filevska

    01.04.2022 20:55

    Браво, секоја чест. Дали има можност за достава до Скопје? Прва прилика во Охрид ќе ги вкусам микробилките. Поздрав

  • Mirjana kostovska

    26.02.2022 06:31

    Kako do vasite proizvodi. Tel ili adresa

  • Vskresija Boeva

    24.02.2022 09:31

    Bravo. sekoja ti čest bi sakala da gi isprobam. Dali može da se nabavat vo sekoe vreme

Прочитајте повеќе

Од љубов кон празниците до сопствен бренд – мојата приказна со Sparkle.mk

Запознајте ја Пепика Јаневска, креаторката зад Sparkle.mk, која преку рачно изработени празнични украси и свеќи носи магија и радост во домот.

Купив неколку овци и се преселив на село: Така започна мојата приказна

Со години наназад тимот на Кајак.мк ги раскажува сите уникатни приказни за локалните херои во Македонија, кои прават мали нешта од огромно значење во развојот на туризмот.

Најмагичниот период од годината во Македонија: новогодишна атмосфера што се памети

Доживејте ја магијата на новогодишната сезона во Македонија: светкави градови, волшебни елки, креативни работилници, локални подароци и зимски авантури што создаваат незаборавни спомени.

Зошто Дедо Мраз не те сака?!

Зошто Дедо Мраз не те сака?!

Предлог викенд дестинација: Смирувачки викенд во СПА сместувања

Откриј како СПА сместувањата можат да го претворат викендот во вистинска релаксација. Практични совети, идеи и што да очекуваш од еден совршено организиран СПА одмор.

Во Македонија се отвори една од најдобрите етно вили: Овојпат во Лесново

Во Македонија се отвори една од најдобрите етно вили: Овојпат во Лесново.