23.02.2022

Одгледувам микробилки: Луѓето коишто ги вкусиле ја знаат различноста

Одгледувам микробилки: Луѓето коишто ги вкусиле ја знаат различноста

Можеби нашето денешно четиво не соодвестува на туризмот во Македонија, меѓутоа со голем ќеф ја споделуваме приказната на Сања Бачевски која е дипломиран инженер по хортикултура.


Сања има интересен пристап во одлгедувањето и продажбата на растенија. Но овојпат зборуваме за растенија кои се во првата фаза од растот  и развојот, а таквата варијанта растенија се нарекуваат микробилки. За оние кои првапат го слушат изразот, тоа е зеленчук кој е поголем од никулец, а помал од беби зеленчук, но сепак идеален за конзумација.


Сања вели дека тоа се истите зеленчуци кои ги јадеме секојдневно, само што се берат во првата фаза на раст и развој. Технологијата на производство е многу поразлична од класичното одгледување на зеленчук. Ваквите микробилки се одгледуваат во простор кој е под строго контролирани услови, со особено внимание на температурата, влажноста, светлината и водата. Семето треба да биде органско, нетретирано, а исто така во текот на производството да не се користат никакви хемиски препрарати и да биде органско.


Сигурно се запрашавте како се конзумираат?
Микробилките се конзумираат исто како и другите салати. Важно е тие да бидат во свеж облик, наместо термички обработени. Ваките свежи растенија се идеални за додатоци во сендвичи, чорби, месо, паста или било кое јадење. Секоја микробилка има специфичен вкуст, што значи дека може да се комбинира според вкусовите на готвачите.

Микробилките содржат многу повеќе витамини, минерали, аминокисели, антиоксиданси за разлика од истите зеленчуци кога се созреани. Некои од нив содржат и до 40 пати повеќе нутритенти од истата созреана билка. Имаат многу специфички вкусови, интензивни бои и декоративни стебла. Ваквите билки може да се произведуваат во мал простор, што значи дека можете да ги произведувате во станот во којшто живеете.


Сања вели дека има се поголема побарувачка, особено во Охрид, каде што таа живее. Таа е дирекно поврзана со ресторани и хотели кои им служат храна на туристите. Покрај рестораните, Сања вели дека полека се буди свеста и кај луѓето за конзумирање на здрави растенија како што се микробилките.


Доколку сакате да стапите во контакт со неа, можете да ја посетите нејзината страница Sanja’s microgreens. 

Остави Коментар

Коментари

  • Suncica Spasovska

    24.02.2023 14:35

    Mnogu mi se dopagja

  • Sonja Filevska

    01.04.2022 18:55

    Браво, секоја чест. Дали има можност за достава до Скопје? Прва прилика во Охрид ќе ги вкусам микробилките. Поздрав

  • Mirjana kostovska

    26.02.2022 05:31

    Kako do vasite proizvodi. Tel ili adresa

  • Vskresija Boeva

    24.02.2022 08:31

    Bravo. sekoja ti čest bi sakala da gi isprobam. Dali može da se nabavat vo sekoe vreme

Прочитајте повеќе

Во Кадино се отвори нов хотел со спа, фитнес и бар со панорамски поглед

NEST Suites во Кадино со свој спа и фитнес центар и Rooftop bar.

Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој

Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.

За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци

Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.

Нова планинска куќа во село П’клиште

Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.

Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево

Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.

Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна

Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.