19.11.2020
Зошто да не престојувате на винарија? Во ова винарија има спокој и мир!
Зошто да не престојувате на винарија? Во ова винарија има спокој и мир!
Не секој сака да престојува на планина или на езеро. Не секој сака кога се отворени границите да појде на море, има луѓе кои обожаваат да истражуваат региони кои се богати со храна. Денеска имаме еден таков специфичен регион. Микс на храна и историја. Можеби ќе бидете изненадени, но винарија има и во областа на Кокино. Истоимениот Kokino Winery&Hotel е мал хотел кој се наоѓа на крајот од Куманово во прекрасно опкружување на преубава градина со голема тераса.
Има дегустација на 5 сорти на вино, прошетка низ винарија, едукација за процес на производство, фамилијарна атмосфера, а се наоѓа на само две минути од Ресторан Палас. На само неколку км се наоѓа најпознатата опсерваторија Кокино, по која и самиот хотел го носи името.
Сместувачки капацитет се наоѓа на само 3,5 км од центарот на Куманово, односно на 500 м од стара Куамновска бања. Мегалитска обсерваторија Кокино се наоѓа на 30 км од градот и од винаријата, но на само неколку км од лозовите насади. На неполни 2 км се наоѓа сеуште недоволно прочуената Бислимска клисура која нуди неочекуван пејсаж и доживување за посетителите.
Објектот располага со 15 легла, просторија за појадок на гостите, место за дегустација на вино, како и прекрасно опкружување каде може да се поминат незаборавни моменти дегустирајќи од многуте типови вино кои се наоѓаат на нашата винска карта.
Секеко највпечатлив момент за секој посетител е винаријата каде се преработува грозјето и одлегува виното.
Информации и резервации можете да најдете со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.