17.03.2020

Кина: Само по еден човек на ресторанска маса!

Кина: Само по еден човек на ресторанска маса!

Кинезите полека се враќаат на редовните секојдневни активности, откако коронавирусот во таа земја почна да стивнува, а во Вухан, епицентарот на вирусот, во изминатите 24 часа имало само еден новозаразен, пишува ммс.мк

Нормалниот животот се враќа, но иновативните и приспособливи Кинези воведуваат и нови правила заради подобра заштита. Така, рестораните низ големата земја воведоа политика „еден човек на една маса“ за да спречат ширење на короната откако луѓето почнаа да ги напуштаат своите домови. На ресторанските маси стојат и напишани листови – „едно лице на маса“.„Не изгледа многу симпатично таа порака, но подобро е така заради безбедноста“, вели соственик на ресторан.

Таа практика ја воведуваат и некои универзитети, а други, заради превентива, храна на студентите ќе им служат на отворено. На фотографијата снимена е ресторанот на Технолошкиот умиверзитет Хенан, кој студентите ќе ги дочека со 300 трпезариски маси за 1.200 студенти на отворено.

Извор: https://mms.mk

СИТЕ ВЕСТИ ПОВРЗАНИ СО КОРОНА, СВЕТОТ И ПАТУВАЊЕТО, ПРОЧИТЕТЕ ГО СО ЕДЕН КЛИК ОВДЕ!

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.