26.12.2021

Ја обожаваме „Антена“, таа ни нуди поглед кој освојува

Елеонора Димковска е пример за тоа дека ако се вистински љубители на активниот туризам, истиот ќе може да го практикувате во текот на цела година. Заедно со уште двајца другари, Иван Крстевски и Александар Талевски денеска уживаа во срамежливите зраци на Антена, Пелистер од каде воедно ни ги испратија овие прекрасни фотографии.


Елеонора вели дека идејата да се искачат на Антена дошла спонтано, но дека тоа не значи оти не е потребна добра претходна подготовка. На сите млади и неискусни планинари им препорачува секогаш да бидат придружувани со искусни планинари кои се запознаени со условите на планината во текот на зимата.


Добрата опрема е најважниот елемент кој мора да биде задолжителен при искачувањето на планината во зима и лето.

Организацијата започна спонтано. Еден од другарите со кои бев заедно даде идеја да се искачиме пред Нова Година на Антена и така започна се. Идеата звучеше авантуристички и се разбира беше интересен предизвик за нас затоа што е зима и моментално има многу снег“, вели таа.


Планинарите ја обожаваат Антената затоа што ги храни со прекрасниот поглед. Се гледа Преспанското Езеро и Галичица. Исто така таму се наоѓа и споменикот на Мурато - прв македонец што го искачи Монт Еверест. Во однос на мерките за заштита особено во зима треба топла облека, добри чизми за заштита од снег, ветер и студ. Не се препорачува да се оди сам затоа што сепак планината е непредвидлива.


Тимот на Кајак.мк секогаш ќе стои како добар промотор на ваквите локални херои кои ја промовираат убавината на Македонија во текот на цела година. 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Сместување во облаците: Посетете го „Старо Село“

Но нашите наслови соодвестуваат со сместувањата, бидејќи навистина можете да го доловите тоа чувство кое сакаме да ви го потенцираме.

Организираме еднодневни диви тим билдинг патувања до островот „Голем Град“

Кајак.мк гради еден поинаков свет, во кој секој заслужува да биде среќен и свет во кој конечно ќе им се даде предност на оние кои досега не биле забележани на туристичката мапа во Македонија.

Модерни апартмани во Маврови Анови достапни за резервации

За оние кои преку лето не може да поднесат топли ноќи, тимот на Кајак ве потсетува дека има изградено база со еден куп планински сместувања во кои можете да побегнете и да се засолните се до завршувањето на топлотниот бран.

Живка Ѓурчиновска, жена земјоделка која не им се плаши на предизвиците

Живка вели дека промените и ризиците најчесто ги презема без страв и двоумење. Така се родила и приказната со насадите од лешници по кои е препознатлива во селото и околината.

Во македонско село има ранч со базен кој мора задолжително да го посетите

Сигурно многумина од вас се уште не слушнале дека во село Оморани е отворен простран нов ранч кој располага со три базени, огромна површина парк со животни и прекрасна околина во која можете да пешачете.

Одличен тим билдинг на три преставништва од Македонија, Албанија и Косово

Покрај традиционалниот ручек кој имавме можност да го дегустираме во селото, групата имаше прилика да ја реализира турата „Мазатар Бајрак“ со 4x4 џипови се до највисоката точка од каде се гледаат двете прекрасни Охридско и Преспанско езеро.