29.05.2020
Грција поделена на 3 зони на ризик
Грција поделена на 3 зони на ризик
Грчката влада започна со посебна подготовка за туристичката сезона. Земјата е поделена на три зони на ризик врз основа на достапноста на здравствените установи и капацитетите за тестирање и лечење од вирусот Ковид-19.
Трите зони на ризик од Ковид-19 се следни:
Зона А или зона со низок ризик:
Ги опфаќа копнените делови од Грција и островот Крит каде постои развиен здравствен систем и од сите дестинации има лесен пристап до здравствени установи – истите се оддалечени максимално два часа со брод или автомобил. На оваа зона припаѓаат и островот Евија и островите Егина, Порос, Агистри, Хидра и Спецес (најблиски до Атина).
Тука се секако вклучени летувалиштата на Халкидики и областа Пиериа.
Зона Б или зона со умерен ризик:
Ги опфаќа островите Санторини, Парос и Родос како и Североисточните Егејски острови (Хиос, Самос, Икариа, Лимнос, Лезбос).
CALIN STAN
Зона Ц или зона со висок ризик:
Островите и дестинациите кои имаат само основна здравствена инфраструктура или ја немаат воопшто. На овие дестинации Ковид-19 ќе се санира со помош на пловечки медицински единици организирани од Националната организација за јавно здравје.
Во меѓувреме, Националниот центар за итна помош, почна со спроведување на својот акционен план за островите нарачен S.A.F.E., чија цел е да се осигура подготвеност на болниците, здравствените домови, регионалните и островски клиники, крајбрежната стража. Властите обезбедуваат обука на сите здравствени работници за корона вирусот.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.