28.07.2020
Зошто преку лето се препорачува Вевчани?
Зошто преку лето се препорачува Вевчани?
Кога ќе сакате да побегнете од градската бучава и да се одморите од сè, топло ви препорачуваме да го посетите Вевчани. На патот кон Струга. Пред се ќе подзастанеме на плажа во Струга. Оти барем така ќе се озвежиме во текот на денот, а попладневните часови ќе ги искористиме за една свежа прошетка во Вевчани.
САКАТЕ ЕДНОДНЕВНА ТУРА ВО ВЕВАЧНИ? ТОГАШ ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА СО ЕДЕН КЛИК ОВДЕ! |
Во Вевчани речиси сѐ е во знакот на водата. Во селото има толку многу вода што на момент ќе ве натера да помислите дека сте се нашле во некоја рурална Венеција. Вевчани изобилува со градски шмек и шарм. Денес претставува симбол на независност и протест за одлуките што не соодветстуваат со локалниот интерес на сите здружени сожители. И до ден-денс се прогласуваат себеси за држава во држава.
Кога ќе го посетите Вевчани, мора да поминете и покрај извориштето, познато како Вевчански Извори, кое претставува споменик на природата. Главниот извор е сместен во отвор на пештера. А подолу се наоѓаат неколку постојани извори, кои подземно се спојуваат со главниот.
Во пределот кај изворите направена е посебна пешачка патека, можете да најдете и дрвени клупи и масички. Уживајте во зеленилото и звукот на водата.
По прошетката на изворите, релативно гладни, ние решивме да го посетиме најдобриот ресторан во селото „Кутмичевица“. Што и да пробате немате да погрешите. Ние имаме мени составено од: Вевчанска свежа салата, Кашаник (домашна пита), Комат (домашна пита со сирење), Золеник (домашна пита со пченкарно брашно и праз), Домашно бело овчо сирење, Селска манџа со праз, Вевчанска тава со зеленчук, Вевчански гулаш, Домашен луканец, Домашно лепче и Крем кадаиф.
Нашата еднодневна тура за Струга и Вевчани можете да ја погледнете со еден клик ОВДЕ
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.